Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

90 GODINA RIVICE Najbolji krčki restoran sutra počinje proslavu važnog jubileja menijem iz tridesetih godina

Te davne 1934. godine kad se krčka obitelj Lesica počela baviti ugostiteljstvom, svijet je bio još turbulentniji i sumorniji nego danas. U Sjedinjenim je Državama vladala Velika depresija, najteža ekonomska kriza u povijesti te zemlje, protiv koje se predsjednik Franklin Delano Roosevelt borio new dealom, opsežnim programom javnih radova.

U Njemačkoj je Adolf Hitler konsolidirao nacističku vlast i započeo pripreme za pogrom Židova i za osvajanje Europe, što će se pet godina kasnije pretvoriti u Drugi svjetski rat. Svijet je u međuvremenu dopustio Hitleru da 1936. organizira Olimpijske igre u Berlinu. U Italiji je, pak, Mussolini učvrstio fašističku vlast, dok je Staljin u Sovjetskom Savezu provodio političke čistke u kojima je stradalo više milijuna ljudi. U Ukrajini su, pak, 1933. godine Rusi izazvali Hlodomor, masovnu glad koja je ubila između 3,5 i 5 milijuna Ukrajinaca. 

Ni stanje u Hrvatskoj, koja je tada pripadala Kraljevini Jugoslaviji, nije bilo odveć veselo. U utorak 9. listopada 1934. u Marseillesu je ubijen kralj Aleksandar Karađorević, koji je pet i pol godina ranije uveo Šestosiječanjsku diktaturu, kojom je suspendirao politički život u zemlji i napunio zatvore političkim protivnicima, uglavnom hrvatskim nacionalistima i komunistima. S druge pak strane, u onda malom Zagrebu djelovalo je više kazališta, cabareta, vodvilja nego ikad prije ili kasnije; u Zagrebu i Rijeci izlazilo je više relevantnih, utjecajnih novina, a društveni i kulturni život bili su relativno bogati za prilično siromašnu zemlju, u kojoj je golema većina stanovništva živjela na selu. U takvim, politički represivnim ali ipak živahnim okolnostima, obitelj Lesica započela je svoj ugostiteljski put koji, evo, traje sve do danas.

Obitelj Lesica te je 1934. godine u Njivicama na Krku otvorila svoj prvi pansion, namijenjen prije svega gostima iz Austrije. Lesice spadaju među pionire krčkog turizma. U pansionu se, naravno, moralo i kuhati. 

Obitelj Lesica i danas čuva knjige gostiju iz nekadašnjeg pansiona

Dražen Lesica, današnji vlasnik renomiranog restorana Rivica u Njivicama u povodu 90. godišnjice obiteljskog ulaska na ugostiteljsku scenu, ovoga proljeća priprema više povijesnih menija. Ćakule, posebne večere koje se petkom organiziraju u Rivici, u travnju i svibnju bit će djelomično posvećene restoraterskoj i hotelijerskoj prošlosti obitelji Lesica. Prva takva Ćakula održava se sutra u petak 19. travnja s menijem iz tridesetih godina prošlog stoljeća. Evo što će se servirati na sutrašnjoj retrovečeri u Rivici.

Meni za Ćakulu iz tridesetih počinje smokvenjakom i rakijom. Slijede inćuni pod limunom, pa bela maneštra, od ječma, krumpira, leće i mrkve, pa fritaja od suhih mrkača i šparoga. Glavno se jelo zove Plemički ulov. Plemički ulov zapravo je fazan na toč s makarunima.

Kao desert poslužit će s rafiol. S ovog vrijednog etnografsko gastronomskog menija danas objavljujemo recept za rafiole.

RAFIOLI 

Za nadjev

  • 700 g mljevenog tostiranog baškota (mrvice)
  • 450 g šećera
  • 200 g malsaca
  • 150 g ribanog ovčjeg sira iz ulja
  • limunova korica
  • cimet
  • voda

Za tijesto

  • 800 g brašna
  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 80 ml ulja 
  • sol
  • mlaka voda

Mrvice, šećer, sir, maslac, koricu limuna, i cimet opariti kipućom vodom, zamijesiti i oblikovati u žličnjake. Brašno, jaja, šećer, ulje i sol zamijesiti u čvrsto tijesto. Razvaljati, pa rezati u okrugle oblike. Napuniti nadjevom, preklopiti i učvrstiti rubove. Cijele rafiole pržiti u vrućem ulju. Pošećeriti i tople poslužiti.

Rezervacije na +385 51 846 101

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.