Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Tomažovoj konobi probali smo jedan od najboljih istarskih pršuta. Njoki s mladim veprom su fenomenalni

U utorak, dan prije parlamentarnih izbora, u Istri je bilo mirno i tiho. Čak se i vrijeme smirilo. Oblaci su prvo zaprijetili, pa se onda ipak razišli pred snažnim vjetrom.

U Voštanima je atmosfera također bila uspavana. Kad smo parkirali auto pred restoranom, vlasnik nas je pozdravio i nastavio raditi na svom imanju. Riječ je naravno o Miri Voštenu, koji je daleke 1975. otvorio prvu pizzeriju u Puli.


Tomažovu konobu, dom obitelji od 2005, posjetili smo prvi put prije više od godinu i pol. Zbog kombinacije ambijenta, iskrenog gostoprimstva i prilično iskrene hrane, ostala u lijepom sjećanju. Tomažova Konoba, naime, gotovo sve radi sama. Maslinovo ulje na stolovima nosi etiketu konobe, pršut sami proizvode i suše, tjestenine i njoki pripremaju se za stolom u restoranu, nekoliko članova obitelji su i lovci pa je divljač lokalna, med koji ide u deserte je također iz vlastite proizvodnje, kao i rakije koje vas dočekaju na ulazu u restoran. Servis je također obiteljski.

Čini nam se da su svi članovi obitelji angažirani oko restorana i popratnih sadržaja. Za početak smo naručili pršut i sir koji su došli domaćim kruhom, jednim od boljih iz istarskih konoba. Pršut je ručno rezan, prošaran masnoćom i doslovno slatkast. Briljira u teksturi, slanoći i topi se u ustima. Tomažov pršut jedan je od boljih u Istri, regiji u kojoj se ne može uvijek naići na zaista dobar. Pršut se najčešće automatski naručuje za predjelo. U Tomažovoj konobi ipak nije tako. Sir je također bio na visini zadatka, kao i vrlo dobro maslinovo ulje.

Fritaja sa šparogama i pancetom ostavila je vrlo dobar dojam, međutim pripremljena je baš po starinski, što se možda neće svima svidjeti. Jaja su mogla biti nešto kremastija, ali su to zapravo sitnice. Gulaš od mladog vepra s njokima jedno je od najboljih jela koje smo probali u Tomažovoj konobi. Doslovno ni u jednoj istarskoj konobi, a prošli smo ih puno, nismo probali bolje njoke. Prilično je impresivno kad dobijete tanjur njoka u kojem nijedan jedini nije prekuhan ili pretvrd. Meso vepra raspada se pod vilicom i ima koncentrirani i bogati, ali ne preintenzivan okus divljači. Njoki su dakle čista petica.


Ombolo s krumpirom nešto je slabije jelo, ponajprije zbog određenog viška masnoće u umaku od pečenja, koje je prilično iritantno u svakom zalogaju. Krumpir je izvrstan. Desert u obliku palačinke sa skutom i medom ogromna je porcija, ali i uravnoteženo ukusna bez pretjeranih i umjetnih šećera.
Hrana u Tomažovoj konobi jednostavna je ali srdačna i iskrena, baš kao u istarskim konobama iz nekih prošlih vremena. Međutim, uspjeh Tomažove konobe nije samo u hrani. Naime, uspjela je spojiti specifični ambijent prastarih konobi, s jednako specifičnim gostoprimstvom gdje se jednostavno morate osjećati dobrodošlima.

Minus ostaje što Tomažova konoba zaista nema vinsku kartu, što je velika šteta. Srećom, pronašli smo solidnu istarsku craft pivu Kampanjola. Izrazito veliku količinu domaće hrane i dvije craft pive platili smo 59 eura.

TOMAŽOVA KONOBA

HRANA 4  VINO n/a. SERVIS 4. AMBIJENT terasa -4 unutrašnjost +3

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.