Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

IZVRSNA GODINA Agrolagunina maslinova ulja Ol Istria osvojila su tri zlata na prestižnom ocjenjivanju u New Yorku

Agrolagunina uljara jedna je od vrlo rijetkih u uljara u hrvatskoj koje pomiruju velike količine i vrhunska kvalitetu ekstradjevičanskih maslinovih ulja. Što se honorira u nizu međunarodnih nagrada koja ulja Ol Istria osvajaju svake godine .Ove godine, na jednom od najjačih svjetskih ocjenjivanja, New York International Olive Oil Competitionu (NYIOOC), Agrolagunina su ulja osvojila tri zatne medalje. Zlata su dobili blend Ol Istria Ekstra djevičansko, Ol Istria Selekcija i Ol Istria Picholine. 

Ol Istria ima certifikat kontrolirane oznake izvornosti za ekstra djevičansko maslinovo ulje, ZOI Istra, što podrazumijeva strogu kontrolu podrijetla maslina, samo odabranih sorti prerađenih  u kratkom roku na maksimalnoj temperaturi od 27 stupnjeva i čuvanih u  u kontroliranim uvjetima. Međunarodna zlata na ovogodišnjim natjecanjima imaju posebnu težinu, jer su istarski maslinari preživjeli vrlo tešku sezonu.

“Zahvaljujući izvanrednoj stručnosti naših tehnologa u berbi i preradi, uspjeli smo proizvesti ulja izvanredne kvalitete,” rekla je predsjednica Uprave Agrolagune Nerina Zec, “Svi procesi, od uzgoja do plasmana na tržište, podvrgavaju se temeljitoj kontroli, a većina naših ulja nosi i oznaku zaštićene izvornosti. Priznanja potvrđuju našu strast prema stvaranju vrhunskih maslinovih ulja, postavljajući nove standarde u industriji maslinarstva, čime se iznimno ponosimo. Ovaj uspjeh je za nas velika čast, ali i motivacija da nastavimo s radom koji obogaćuje maslinarski svijet.  

Voditeljica Agrolagunine Uljare Iris Butković nosila je najveću odgovornost za kvalitetu ulja u sezoni koju su obilježili loše vrijeme, ekstremne temperature, suše i smanjeni urodi. Proizvesti karakterno, aromatično, elegantno ulje ove godine u Istri uspjeli su samo najkompetentniji maslinari. 

“Iznimno smo ponosni na brend Ol Istria i na činjenicu da se možemo istaknuti kao proizvođači ekstra djevičanskog maslinovog ulja iznimno visoke kvalitete. Ova nagrada potvrda je našeg predanog rada, strasti i posvećenosti proizvodnji visokokvalitetnog maslinovog ulja.” Butković je naglasila važnost svih radnika u postizanju ovakvih rezultata i zahvalila im se na posvećenosti. “Njihova stručnost i zalaganje ključni su za kontinuirani uspjeh tvrtke,” kažu u Agrolaguni. 

Od tri ulja nagrađena zlatnim medaljima, dva su popravila plasman u odnosu na prethodna ocjenjivanja u New Yorku, dok je Ol Istria Selekcija ponovila rezultat. Na ocjenjivanje u New Yorku ove je godine iz cijeloga svijeta poslano ukupno 1244 uzorka, od čega 97 iz Hrvatske. 

Tim za analizu i ocjenu uzoraka maslinova ulja, čini 21 vodeći stručnjak za ulja koji ocjenjuju po strogom protokolu ispitivanja senzorskih karakteristika svakog uzorka. Kako bi se uklonila pristranost i osigurala objektivna procjena kvalitete maslinova ulja, ocjenjuje se na slijepom kušanju. Rezultatni NYIOOC objavljuju se onim ritmom kojim se ulja ocjenjuju, uglavnom se grupiraju po regijama ili zemljama, tako da se nove medalje mogu očekivati sve do 30. travnja.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.