Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Epulon Rossi neprijeporni je začetnik i predvodnik nove generacije hrvatskih pelinkovaca

Gorko slatki biljni likeri najprodavanija su kategorija žestokih pića na hrvatskom tržištu. Badel prodaje milijune boca Pelinkovca i Antiquea. Jägermeister spada među dva najpopularnija uvozna žestoka pića u Hrvatskoj (u konkurenciji je još jedino Jack Daniel’s). Stoga je logično da se cijeli jedan novi naraštaj hrvatskih destilera okrenuo ili upravo okreće prema pelinkovcu i drugim sličnim biljnim likerima, koji veoma lako pronalaze mjesto na tržištu.

Dinamična gužva na sceni novih gorko-slatkih biljnih likera koji se baziraju na pelinu (artemisia abisnthum) ovoga će proljeća i ljeta postati jednako dramatična kao što je bila današnja gužva na biralištima. U Hrvatskoj nikada toliko ljudi nije izašlo na parlamentarne izbore. U Hrvatskoj nikad toliko ljudi nije pilo pelinkovac i slična pića. Ova zabavna usporedba možda ima neke dublje sociološke uzorke: pelinkovac je demokratsko, ne preskupo a opet vrlo distinktivno piće sa snažnim, nepogrešivo prepoznatljivim karakterom.

Destilerija Rossi iz bajkovitih Bajkina kraj Vižinade naslanja se na vinariju Rossi. Trojica braće Rossi vode vinariju i destileriju: posao su preuzeli od oca Marina, jednog od obnovitelja lokalnih templarskih redova. Mlada braća Rossi perfektno razumiju suvremeno poslovno okruženje pa su baš zato čvrsto odlučni da se bave isključivo visokokvalitetnim proizvodima, bilo da je riječ o destilatima ili o vinima. Polukvalitetni proizvodi, braća Rossi to srećom dobro razumiju, nemaju nikakvu dugoročnu budućnost na tržištu viših cijena i više kvalitete. Luka Rossi i njegova braća prije više su godina uvidjeli da pelinkovac postaje sve važniji segment hrvatskog tržišta jakih pića. Pa su počeli istraživati sve moguće opcije pelinkovca koji bi bio visokokvalitetan, komercijalan, a opet drukčiji od Badelova Antiquea. Proveli su niz istraživanja tržišta, uključujući fokus grupe. Pa

su sve te rezultate bacili u smeće, da bi napravili Epulon, pelinkovac s posve distinktivnim značajkama koji se ne može uspoređivati ni sa jednim sličnim pićem u Hrvatskoj uključujući Antique, Jägermeister i Manifest. Epulon je, podsjetimo, bio povijesna osoba, legendarni kralj Histra koji se prije više od 2000 godine žestoko borio protiv Rimljana. Zato je Epulon danas često i opravdano zastupljen u istarskoj toponomastici. Braća Rossi znala su da moraju napraviti drukčiji pelinkovac; imitirati Antique bilo bi besmisleno i kontraproduktvno.

Imitirati lokalni rovinjski Pelinkovac bilo bi podjednako irelevantno. Pa su Luka Rossi i njegova mlađa braća proizveli najelegantniji pelinkovac koji se danas prodaje u Hrvatskoj. Destilerija Rossi gotovo je revolucionarno  promijenila sve dosadašnje recepture za pelinkovac, zato što je svom Epulonu dodala vaniliju. I tako je gorko-slatki biljni liker baziran na magičnom apsintu, postao elegantno i posve inovativno piće s golemim potencijalom za koktele (o čemu ćemo pisati u drugim tekstovima).

Zašto je sve ovo važno?

Hrvatska scena destilata u zadnjih nekoliko godina dramatično raste. Ta scena može se podijeliti na tri grupe protagonista. Prvu grupu čine veliki destiler , na čelu s Badelom. Drugu grupu čine vrlo mali destileri koji tek pokušavaju zauzeti barem simbolični dio tržišta sa svojim ginovima, rakijama i likerima. Oni istodobno traže međunarodnu potvrdu visoke kvalitete na internacionalnim natjecanjima. Neki u početku mali destileri poput Duha u boci (Old Pilots) uspjeli su u u vrlo kratkom vremenu postati važni igrači na domaćem tržištu jakih pića.

Treću grupu čine zanatski destileri, koji kroz masovno popularne formate poput pelinkovca kvalitativno i stilistički mijenjaju scenu žestokih pića i likera u Hrvatskoj. Epulon braće Rossi tipičan je primjer ove treće , vjerojatno najznačajnije grupe. Radi se o besprijekornom craft proizvodu, koji je već uspio ući u niz najvažnijih hrvatskih barova i restorana, ali koji pokazuje još mnogo veći brendovski i tržišni potencijal. Epulon Rossi dokazao je da se craft pelinkovci mogu probiti na tržite impregnirano velikim brendovima.

epulon-spritz-1

Epulon Rossi, pokazao je da se pelinkovac, tradicionalno hrvatsko piće koje je prije više od 150 godina izmislio Franjo Pokorny, može interpretirati u veoma kreativnim varijantama, koje ne trebaju biti kičaste. Epulon Rossi utoliko uistinu jest pionir novog naraštaja hrvatskih gorko slatkih biljnih likera. Epulon Rossi stvorio je prostor za niz drugih proizvođača pelinkovca koji će se u idućih par mjeseci pojaviti u barovima, kafićima, restoranima i trgovinama.

Utoliko je Epulon Rossi za nove hrvatske pelinkovce jednako značajan kao Tomci i Šemberi za klasične pjenušce, Aura za Teranino ili Zmajska pivovara za craft pivo. Posebno je interesantno da se pelinkovac Epulon Rossi sve češće koristi kao baza za koktele u nekima od najpopularnijih zagrebačkih restorana, što znači da je definitivno prešao istarske gastronomske granice. Epulon nedvojbeno spada među pića koja su promijenila i još mijenjaju hrvatsku destilersku industriju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.