Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

DEBAKL NAPOJNICA NA KARTICU Porezna uprava objavila je da manje od jedan posto konobara dobiva napojnice

kartice-placanje-napojnice

Porezna uprava upravo je objavila kako je od početka godine do 11. travnja zabilježila manje od jedan posto fiskaliziranih napojnica ostavljenih uz plaćene račune u restoranima i kafićima. To može značiti samo dvije stvari.

Prvo, Hrvati, ali ni stranci više nigdje ne ostavljaju napojnice. Znamo, međutim, da to nije točno. Drugo, projekt napojnica na kartice, na koji je Vlada bila prilično ponosna, doživio je teži debakl što uostalom znamo iz osobnog iskustva. Svakodnevno jedemo u restoranima: od početka godine kad su nova pravula o napojnicama stupila na snagu, samo nam je dvaput ponuđeno da napojnicu ostavimo  na karticu.

Zašto projekt napojnice na karticu propada? Zato što je Vlada odlučila tretirati napojnice kao dohodak, opteretiti ih porezom ako konobar prijavi više od 3300 eura i fiskalizirati svaku napojnicu, pa i onu od jednog eura. Ugostitelji na to ne žele pristati. Oni traže da se napojnice porezno tretiraju kao dar.

Osim toga, kafićima je zaista nepraktično fiskalizirati račune za minijaturne napojnice. I što se sada događa? Hrvati i dalje uredno osavljaju napojnice  u gotovini kao što su činili i prije novih pravila o napojnicama. Konobari te napojnice nikad ne fiskaliziraju nego ih naprosto zadržavaju za sebe  ili dijele s kolegama a da ih nigdje nisu registrirali, dok Porezna uprava eto objavljuje podatke koji sugeriraju da je manje od jedan posto konobara iu prva tri mjeseca ove godine dobilo napojnicu. Sad se još nameće pitanje hoće li inspektori krenuti u masovni lov na konobare i njihove nefiskalizirane napojnice, i kako to kane izvesti. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.