Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Chef Matej Bilandžić u Le Bistrou priprema niz elaboriranih i jako finih jela od divljih šparoga. Esplanadini Dani divljih šparoga trajat će dok bude divljih šparoga

Većina posebnih, sezonskih jelovnika u većini restorana ima vremensko ograničenje: traju po sedam dana ili dva tjedna. Esplanadin Le Bistro već desetak ili više godina u proljeće organizira Dane šparoga, koji su dosad uglavnom bili vremenski limitirani.

Ove je godine Le Bistro, međutim, donio dvije pametne odluke. Bistro sada za svoj posebni meni koristi isključivo divlje, ne i vrtne šparoge, a Dani divljih šparoga trajat će dok god divljih šparoga bude na tržištu. Bistroov chef Matej Bilandžić u ponedjeljak nam je pripremio jako aromatičan  rižoto od divljih šparoga, s kremom od medvjeđeg luka i puno jestivog cvijeća koje nije imalo samo dekorativnu već i osvježavajuću funkciju.

Zeleni Bilandžićev rižoto, savršeno kuhan kao i svaki rižoto u Le Bistrou, iznimno je bogato, moćno i zasitno jelo koje svojom kremastošću stvara kontrastnu ali efektnu podlogu za gorčinu šparoga. Uz rižoto s divljim šparogama i medvjeđim lukom pili smo Frankovićev Sauvignon: sauvignoni se zbog visoke kiseline uvijek dobro slažu s rižotom. Sauvignoni se, također, uvijek dobro slažu sa šparogama jer imaju slične aromatske komponente. Pojedini sauvignoni doslovno mirišu kao šparoge.

Sedam dana ranije u Le Bistrou smo probali još par specijaliteta od divljih šparoga. Mousse od kozje skute i divljih šparoga recept je koji bi izvrsno funkcionirao u gastronomskim istarskim konobama. Quiche sa šparogama, briem i pršutom supstancijalno  je, zasitno predjelo s nekoliko uspješno suprotstavljenih tekstura dok je tartar od usoljenih kozica s divljim šparogama najoriginalnije  jelo s Bistroova menija posvećenog šparogama. 

Divlje šparoge konvencionalno se serviraju same, na jajima ili ugljikohidratima. Katkad im se dodaju sir, pršut i panceta, osobito u fritajama i pastama. U Hrvatskoj se divlje šparoge relativno rijetko poslužuju s rakovima i školjkama. Vizualno atraktivni i jako ukusni tartar od kozica sa šparogama pokazuje da divlje šparoge imaju puno veće interpretativne mogućnosti od onih na koje smo navikli. Svakako bi bilo zanimljivo poigrati se sa šparogama i kamenicama.  Uz tartar, mousse i quiche pili smo Korakov Sauvignon, koji se također odlično slaže s divljim šparogama, kao i s kozjom skutom. Dani divljih šparoga svrstavaju Esplanadin Le Bistro među izrazito proljetne  zagrebačke restorane.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.