Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PROLJEĆE U PARIZU Bar u luksuznom Sofitelu kraj američke ambasade nije bolji od većine hrvatskih hotelskih barova. Što je nedopustivo loše za centar Pariza

U Sofitelu Le Faubourg smještenom između palače američkog veleposlanstva i veličanstvenog hotela palače Le Crillon, prvi smo put boravili u rano proljeće 2012. kad smo došli u Pariz da bismo intervjuirali genijalnog Pierrea Gagnairea, stvarnog utemeljitelja molekularne gastronomije. Sofitelove sobe, koje danas počinju s oko 620 eura što nije skupo za tu adresu, ušuškavale su nas luksuzom visokog pariškog  hotelijerstva, superiornim cijeloj europskoj five star sceni ne računajući londonsku. Bar nas je, međutim, blago razočarao.

Prvo, izbor šampanjaca bio je katastrofalan jer nije bilo izbora: točile su se jedino bazne linije Laurent Perriera. Drugo, izbor vina na čaše bio je smiješno siromašan. Treće, baru je nedostajala ona vesela dekadentna atmosfera koja karakterizira dobre barove u luksuznim svjetskim hotelima, od bečkog Bristola do Le Palacea u Barceloni. O Ritzovom Hemingwayu da ne govorimo. U ponedjeljak navečer poslije punih dvanaest godina vratili smo se u Sofitelov bar u Rue de Faubourg Saint Honore. Koji je sada još nešto gori nego prije dvanaest godina.

Jedini šampanjac koji se toči na čaše i dalje je Laurent Perrier. Kad smo konobara pitali kako to da Sofitelov bar nije barem okrznula revolucija champagne growersa, čovjek je slegnuo ramenima i rekao da se tu ništa ne može zbog korporacijske politike prema šampanjcima. Izbor vina na čaše toliko je strašno dosadan, kao da Sofitel Le Faubourg nema sommeliera, što nam se čini nemoguće. Atmosfera je posve sterilna, pa želite pobjeći poslije prve runde: značajka je dobrih barova da iz njih nikad ne želite otići. No, najgori su ipak kokteli. Lista signature koktela sadrži pet ili šest pića od kojih su četiri naglašeno slatka, pa smo ih a priori preskočili. Naručili smo Allure, za koji smo mislili da nije sladak jer se bazira na ginu i šampanjcu.

Sofitelov Allure nažalost ne samo da je sladak nego nije imao nikakav drugi okus, osim umjerene slatkoće. Čini se da je Sofitelov barmen u jednako lošoj formi kao Sofitelov  sommelier. Sofitel se nalazi točno preko puta Le Crillona, hotela s odličnim  vinima i koktelima, fenomenalnom poslugom i vibrantnom atmosferom raskoši aristokratskog Pariza. Sofitelov bar, pak, po mnogočemu podsjeća na hrvatske hotelske barove, osobito one na moru: loše vino, neutralan šampanjac, poluamaterski kokteli i dosadan ambijent. Što je sve nedopustivo za hotel s pet zvjezdica u najstrožem centru Pariza. Ni cijene u Sofitelu Le Faubourg ne razlikuju se bitno od cijena u našim hotelima s pet zvjezdica: čaša šampanjca košta 26 eura, a kokteli dvadesetak eura. Uz koktele gosti dobivaju dobre indijske orahe i loše, nužno bezokusne otkoštene masline. Vjerojatno se Sofitelova korporacija Accor boji da ih ne tuže gosti koji bi mogli oštetiti zube na maslinama s košticama.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.