Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Konobar koji vam poželi napraviti gemišt od vrhunskog vina zaslužuje crveni karton. Ili barem kratki tečaj o vinima

U jednom vrlo dobrom zagrebačkom ribljem restoranu ovih smo vrućih dana uz školjke i oboritu ribu naručili butelju Borina Pošipa Decanterova šampiona, i bocu mineralne. 

Konobar nam je donio vino i pitao hoćemo li piti gemište. Gemište s pošipom?! Gemište s Decanterovom šampionom?! Gemište s buteljom od 40 ili 50 eura?!

U redu to je navodno radio bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum i neki podjednako ridikulozni  tipovi. Ali niti jedan pristojni gost koji se imalo razumije u vino, nikad neće tražiti gemišt od vrhunskih vina.  Prvo, vrhunsko vino prestaje biti vrhunsko vino kad se pomiješa s vodom, jer tako postaje razvodnjeno vino.

Drugo, gemišti se uistinu nikad i nipošto ne piju uz kamenice i jodirane trilje od kamena (što se nas tiče, ne piju se ni uz što).

Treće, svaki konobar koji gostu nudi gemište od buteljiranih vina izravno oštećuje svoj restoran, zato što svojim neznanjem narušavaju ugled restorana ali i zato što smanjuje prodaju vina. Butelja pretvorena u gemišt traje puno dulje od butelje koja se pije sama. Stoga siroti konobar koji nam je htio od vrhunskog pošipa napraviti gemišt zaslužuje momentalni crveni karton. Ili barem dvadesetak sati profesionalnog tečaja o serviranju vina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.