Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo kako je ocjenjivanje vina na Vinistri napredovalo unatrag petnaestak godina i zašto je iznimno važno za hrvatsku vinsku scenu

vinistra-2019

U travnju 2010. godine jedna od ocjenjivačkih komisija Svijeta malvazije na Vinistri jednoglasno je zaključila da je briljantna madeira iz šezdesetih godina, napravljena od grožđa po imenu malvazija, uvjerljivo najbolje vino koje smo kušali tijekom dvodnevnog ocjenjivanja. Međutim, na plenarnom sastanku svih komisija, kad je trebalo proglasiti najbolje vino Vinistre 2010, javio se neki tada mladi talijanski vinski novinar, koji nas je sve pokušao uvjeriti da fenomenalna pedesetak godina stara madeira ništa ne valja, jer je žestoko oksidirana. Siroti čovjek nije znao da madeira mora biti oksidirana. Takve su se pogreške događale u djevičansko doba ocjenjivanja vina na Vinistri. 

One su danas gotovo nemoguće, jer Vinistra iz godine u godinu diže stručnu razinu ocjenjivanja vina. Vinistra je danas definitivno najvažnije mjesto ocjenjivanja vina u Hrvatskoj. Ocjene Zavoda za vinarstvo, iako u njegovom žiriju sjede neki ozbiljni stručnjaci, već su dugo irelevantne zbog dva razloga: jedan je sukob interesa, a drugi činjenica da njegovi ocjenjivači naprosto ne piju dovoljno važnih stranih vina. Na gotovo svim regionalnim vinskim natjecanjima u Hrvatskoj kriteriji su preblagi, jer organizatori tih natjecanja žele zadovoljiti lokalne vinare. Jedino Vinistra redovito diže kriterije ocjenjivanja, kao i bodovni prag za medalje. Što je prvorazredno  značajno.

Ocjenjivanja vina postoje zbog dva glavna razloga. Prvi se razlog svodi na medijsku ali i internu, profesionalnu afirmaciju pojedine vinarije. Vinarije žive i od promocije vina pa su zato toliko osjetljive na ocjene. No, drugi je razlog dugoročno mnogo značajniji. Kompetentno, strogo, što nepristranije ocjenjivanje vina podiže kvalitetu proizvodnje na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj vinskoj sceni. I to je ono što Vinistra radi. Vinistrino ocjenjivanje naprosto tjera istarske vinare da iz berbe u berbu podižu kvalitativne standarde. Zato je Vinistrino ocjenjivanje upravo esencijalno za kvalitetu istarskih vina. Ocjenjivanje vina za ovogodišnju Vinistru počinje danas 9. travnja. Nestrpljivo čekamo rezultate.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.