Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JRE ova gala večera, na kojoj je kuhala i Ana Roš, pokazala je da je ta organizacija puno značajnija nego što se misli u Hrvatskoj

Što se mora dogoditi da se na jednom mjestu okupe glavni direktor Michelina, vlasnica Grand Marniera i veća grupa chefova s tri, dvije ili jednom Michelinovom zvjezdicom iz više od deset zemalja? Točan odgovor glasi: svečana večera u povodu 50. rođendana Jeunes Restaurateurs d’Europe.

Nikad, naime, nismo bili na večeri koja je okupila toliko važnih igrača u europskoj gastronomiji: Michelin uglavnom ignorira događaje koje organizira World’s 50 Best i obrnuto. A sinoć su se u velikoj dvorani pariškog kulturnog centra Carreau du Temple okupili vodeći ljudi i superzvijezde i Michelina i World’s 50 Best Restaurants, uključujući Anu Roš koja je svojedobno bila proglašena najboljom cheficom na svijetu u izboru World’s 50 Best i čiji restoran Hiša Franko u Kobaridu ima tri Michelinove zvjezdice.

Usput govoreći, Ana Roš kuhala je jedan od pet sljedova JRE-ove gala večere u art nouveau ambijentu Carreau du Templea. JRE je sinoć, dakle, pokazao da je jedna od utjecajnijih gastronomskih organizacija na svijetu. U programu koji se odvijao između sljedova sudjelovali su svi predsjednici JRE-a unatrag tridesetak godina, dugogodišnji izvršni direktor JRE-a i šefovi nacionalnih ekspozitura JRE a uključujući našeg Vjeku Bašića. Michelinov glavni direktor Gwendal Poullennec u svom je govoru među ostalim istaknuo Hrvatsku, Sloveniju i Austriju, baš tim redoslijedom, kao primjere zemalja u kojima se Michelin uspješno širi i koje u budućnosti mogu očekivati još puno zvjezdica, čemu je pridonijelo i članstvo tih država u JRE-u.

Alexandra Marnier Apostolle, vlasnica francuskog Grand Marniera i čileanske Vinarije Casa Apostolle u vrlo emotivnom, duljem govoru naglasila je značaj JRE-a za promicanje najviših gastronomskih standarda. Sama večera bila je neočekivano dobra, s obzirom na činjenicu da je poslužena za oko 400 ljudi. Između sljedova nije bilo duljih pauza, bataljun  konobara u bijelim uniformama uspijevao je skoro istodobno donositi tanjure na sve stolove a  čaše gotovo ni u jednom trenutku nisu bile prazne.

U petosljednoj večeri najsnažniji su dojam ostavili tartar od lignji s čilijem Paola Casagrandea iz Berasateguijeva Lasartea, tolminski sir Ane Roš u u obliku mochija sa šparogama, jagodama i minijaturnim graškom i dosta opaki rižoto s ciklom i veoma jakom gorgonzolom Enrica Bartolinija. JRE-ova svečana večera na kojoj su, među ostalim, iz Hrvatske nazočili chefovi Ante Udovičić, Tibor Valinčić i barmen Darko Uremović kao i čak 19 slovenskih chefova i restoratera, protekla je u veseloj, prijateljskoj, slavljeničkoj atmosferi; bio je to jedan od spektakularnijih i zabavnijih banketa koje pamtimo.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.