Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PRILIČNO KORISTAN SAVJETNIK Kako izbjeći lošu hranu i previsoke račune na pričestima, krizmama i maturalnim večerama

Ugostitelji koji se bave banketima vole proljeće. Zato što su restorani i drugi ugostiteljski objekti koji priređuju grupne ručkove i večere već sada bukirani svakog vikenda u svibnju. Proljeće je sezona velikih ručkova u povodu prve pričesti i krizme, kao i sezona maturalnih večera.

Hrvati vole trošiti novac na sve tri svečanosti. Štoviše, Hrvati toliko vole trošiti novac na proslave prvih pričesti i krizmi da čak i crkveni mediji svakog svibnja kritiziraju neumjerenost takvih potrošačkih navika. Zajednički nazivnik vjerskih i maturalnih ručkova i večera nisu samo visoki troškovi nego i loša kvaliteta hrane. Evo nekoliko savjeta kako da ponešto uštedite i izbjegnete uglavnom grozna jela na prvopričesnim i krizmenom ručkovima i maturalnim večerama.

1. Izbjegavajte ugostiteljske objekte koji se bave isključivo organizacijom svečanih ručkova i večera. Lani smo završili na maturalnoj večeri u jednom takvom kompleksu na zagrebačkom golf igralištu. Večera je koštala više od 100 eura po osobi, bijelo vino bilo je toplo, crno nepitko a veći dio jela potpuno nejestiv, pa smo na kraju večerali u obližnjem Batku. Lokali specijalizirani za velike proslave često nemaju svoje chefove nego koriste catering. A u Hrvatskoj baš i nema puno dobrih catering servisa. Umjesto specijaliziranih objekata za proslave probajte izabrati neki restoran s kojim ste već imali ugodna iskustva.

2. Nikad nemojte izabrati preširok jelovnik. Ugostitelji će vas probati uvjeriti da je važno i korisno gostima ponuditi što širi izbor jela i pića jer su ukusi, zna se, različiti. Ustvari, većina ugostitelja na masovnim se slavljeničkim ručkovima ili večerama rješava zaliha hrane iz zamrzivača i skladišta, pa će vam probati uvaliti sve čemu upravo istječe rok trajanja. Dio profitabilnosti banketnog biznisa bazira se na potrošnji starih zaliha.

3. Naručite logičan i konzervativan meni. Dogovorite se s restoranom da vam serviraju hladno predjelo, juhu, eventualno toplo predjelo i dva glavna jela; meso i perad ili meso i ribu, plus par vegetarijanskih opcija. I to je to. Ako vas na prvopričesnom ili krizmenom ručku nema mnogo, pokušajte naručivati a la carte, pa će svi gosti biti sretni i zadovoljni.

4. Budite jako oprezni sa suhomesnatim proizvodima. Banketni ugostitelji obavezno će vam predložiti hladne mesne plate. Na kojima će se naći najjeftiniji pršuti, kuleni i kobasice koje će vam restoran naplatiti barem puta pet više od nabavne cijene. Često i više. Da biste to izbjegli, inzistirajte na točno definiranim proizvođačima suhomesnate robe i provjerite jeste li dobili što vam je obećano.

5. Budite još oprezniji s vinom Nikad na masovkama nemojte pristati na kućno vino. Kućno je vino na proslavama uglavnom neka trećerazredna tekućina iz plastičnih demižona koju nikad ne biste pili doma. Ili još gore i skuplje, katkad će vam probati uvaliti buteljirano vino koje je davno umrlo, a hotel ili restoran nisu ga se uspjeli riješiti. Osobno smo prije petnaestak godina svjedočili prilično neugodnoj situaciji, kad je direktor dubrovačkog hotela s pet zvjezdica otvoreno rekao da će za jednu maturalnu večeru potrošiti stare, davno oksidirane butelje pošipa koje hotel više nije mogao prodavati turistima. Ako vam budžet ne dopušta točenje kvalitetnih i tehnički ispravnih buteljiranih vina, probajte se s restoranom dogovoriti oko vina iz bag in boxa renomiranih proizvođača. Ta su vina jeftina ali su zbog pakiranja uvijek svježa. 

6. Pazite na porijeklo deserta. Većina restorana nema kapacitet da sami ispeku kolače za velike grupe. Pa naručuju kolače iz pekarnica, slastičarni ili poluindustrijskih radionica. Obavezno provjerite porijeklo kolača koji će se servirati na vašem svečanom ručku ili večeri. Ako vam se ne sviđa dobavljač, zamolite restoran da potraži nekog drugog.

7. Cjenkajte se. Većina restorana, hotela i ugostiteljskih objekata specijaliziranih za masovke radi s fiksnim cijenama različitih menija. No, te su cijene kao i mnogošto drugo u ugostiteljstvu podložne pregovorima i dogovorima. Posebno ako želite smanjiti preopširne menije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.