Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Toskanski vermentino Poggio al Lupo čuvene vinarije Sette Ponti puno je više od osvježavajućeg ljetnog vina

Prije više od mjesec dana na kušanju portfolija glasovite toskanske vinarije Sette Ponti održanom u zagrebačkoj vinoteci Wine & Friends, najviše nas je iznenadio vermentino Poggio al Lupo. Crna vina Sette Ponti dobro poznajemo; ona već dugi spadaju u uži vrh toskanske vinske proizvodnje. No, njihov vermentino Poggio al Lupo prvi smo put probali i odmah nas je zaintrigirao i šarmirao.

Vermentino je talijanska bijela sorta koja se uzgaja od Sardinije do Pijemonta, gdje je poznata pod imenom favorita. Vermentino raste i na Korzici; dapače, dugo se smatralo da potječe s Korzike, sve dok nije prilično nedvojbeno utvrđeno njegovo talijansko porijeklo. Važno je reći da u stručnoj vinskoj literaturi gotovo uvijek piše da je talijanski vermentino isto što i provansalski rolle, što međutim još nije znanstveno dokazano.

Vermentino najčešće daje hrskava, svježa, lakopitka vina. U pojedinim apelacijama poput sardinijskog DOCG-a Vermentino di Gallura, vermentino prerasta u bogata, velika južnjačka vina punog tijela. Vermentino Poggio al Lupo dolazi iz Maremme, dakle s obalne Toskane. Riječ je o vinu distinktivnog aromatskog profila, u kojem se miješaju citrusi, jabuke, kruške i naglašeni cvjetni i herbalni elementi. Poggio al Lupo istodobno je jako svjež i gotovo hrskav, ali i supstancijalan, s originalnim citrusno herbalnim, prilično intenzivnim okusom, neobičnim fenolnim umjereno gorkim završetkom netipičnim za sortu.

Poggio al Lupo možete piti na bazenu ili u bilo kojem klubu ili terasi kraj mora, i bit će vam lijepo. No, Poggio al Lupo puno je više od osvježavajućeg ljetnog vina. Poggio al Lupo izvrsno se slaže s divljim i vrtnim šparogama, rajčicama, medvjeđim lukom, manjim kozicama, carpacciom od bijele ribe, tempurom od povrća i kozica kao i s laganijim verzijama sushija i dim suma. Vermentino Poggio al Lupo, kao i druga vina kuće Sette Ponti, distribuira zagrebački Lu Ma Ekskluziv. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.