Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

T Bone, vodeći hrvatski proizvođač odležanih steakova, upravo je na tržište pustio cowboy steak, koji je senzacionalno sočan

T Bone je brend križevačke tvrtke Agro Vet veterinara i poduzetnika Darka Celovca. Gospodin Celovec, pasionirani obožavatelj steakova, na svojIm farmama u Križevcima i na Baniji uzgaja oko 4000 goveda raznih pasmina uključujući charolais i black angus. Vrhunski steakovi, oni koji dugo odležavaju, uglavnom se dobivaju od te dvije pasmine.

T Bone je preklani u centru Zagreba u Novinarskom domu otvorio  jedinstveno uređenu butiknu mesnicu s baterijom agera: steakovi iz najviše T Boneove linije odležavaju i do 90 dana. U restoranima se pak prodaju steakovi iz različitih linija: Vinodol, primjerice, troši velike količine dvadesetak dana odležanog ribeyea dok neki drugi restorani inzistiraju na najteže dostupnom steakovima, 90 dana odležanom t-boneu i porterhouseu.

T Bone je ovoga proljeća na tržište pustio dva nova reza: cowboy steak i Chicago steak. Cowboy steak je zapravo veoma debeli masivni ribeye s kosti. Ako je kost dugačka zovemo ga tomahawk. U petak smo za ručak ispekli debeli i masivni T Boneov cowboy steak s kratkom kosti.

Steak smo, naravno, prvo doveli na sobnu temperaturu. Zatim smo jako zagrijali veću tavu od gusa tešku nekoliko kilograma, pa smo u njoj još jače zagrijali malo maslinova ulja. Kad je ulje postalo vrlo vruće, neposredno prije nego što se počelo jače dimiti, u tavu smo stavili steak  koji je odmah snažno i veselo zacvrčao.

Budući da je riječ o debelom rezu, steak teži od 600 grama, s jedne smo strane pekli punih sedam minuta, što je ipak minutu do dvije manje od preporučenog vremena za 4 do 5 centimetara debeo cowboy te veličine. Zatim smo ga s druge strane pekli još sedam minuta, pa po pola minute na svakom od rubova, osim na dijelu s kosti. Poslije 16 do 17 minuta pečenja, naš smo cowboy izvadili, obilno posolili cvijetom soli i pustili da se odmara četiri do pet minuta, da bismo ga zatim narezali i poslužili uz hrskavi, prebogati Noelov kukuruzni kruh i Samoborsku muštardu.

T Boneov cowboy steak, pečen mediuim rare, jedan je od najsočnijih rezova govedine koji smo probali u Hrvatskoj. Intermuskularna masnoća ne samo da ga čini ekscentrično sočnim, nego ovom izvrsnom komadu mesa daje onaj raskošni, lako prepoznatljivi okus goveđeg ekstrakta oplemenjenog efektom žestoke Maillardove reakcije.

Uz ovaj zaista veličanstveni steak pili smo intenzivni, gusti Chateneuf du Pape iz 2021. godine: vina bazirana na grenacheu mogu se piti u mladoj dobi. S cowboy steakom izvrsno bi se složili i dugo odležani plavci poput Stagnuma, stariji chianti classico ali i zreli terani poput Coronicina Gran terana.

Ovaj sadržaj produciran je u suradnji s brendom T Bone

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.