Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Američki supermarketi zbog krađa odustaju od samoposlužnih blagajni. Može li se to dogoditi i kod nas? 

Prilično je nezamislivo čitati, u doba ovolikog nedostatka radne snage diljem svijeta, kako neki supermarketi odustaju od modela samoposlužnih blagajni koji je taj problem trebao riješiti. Upravo se to događa u Sjedinjenim Državama, gdje su Walmart, Target, Amazon i ostali odustali od investicija u samoposlužne blagajne. Walmart je početkom godine uveo model pretplate za svoje samoposlužne blagajne, u iznosu od 98 dolara godišnje, doza ironije koju dugo nismo vidjeli.

Target je prešao na model kojim dopuštaju samo deset ili manje proizvoda na svojim samoposlužnim blagajnama. Amazon je odustao od modela walk and go, predstavljenim u nekim njegovim AmazonGo trgovinama, gdje uopće nisu ni postojale blagajne u bilo kakvom obliku. Nego su korisnici Amazon Prime pretplate jednostavno uzmali artikle, koji bi im se kasnije naplatili preko Amazon računa.

Glavni razlog je krađa koju samoposlužne blagajne teže detektiraju od obične blagajne. Neke procjene su kako samoposlužne blagajne gube 4 posto više nego druge blagajne, što je za velike trgovce, pogotovo one koji imaju jeftiniju robu i manje marže, jednostavno nedopustivo. Krađe su postale konstanta otkad se bilježi velika inflacija i veći troškovi života, pogotovo u Americi gdje se mogu vidjeti razni videi na društvenim mrežama, kako kupci samo izlaze s punim kolicima bez da ih itko može zaustaviti. Stoga su neki vrjedniji proizvodi pod ključem ili imaju elektronsku zaštitu. Praksa je to koja se može primijetiti i u Hrvatskoj.

Prije nekoliko dana u jednom smo riječkom smo supermarketu vidjeli da konzerve tune imaju dodatnu zaštitu, u obliku plastične kutije koja se otvara na blagajni. Dodatna mjera opreza je i zaštitar koji patrolira cijelim dućanom. Samoposlužne blagajne koristimo skoro svakodnevno iz razloga što su brže i efikasnije, a najčešće je u velikim supermarketima otvorenasamo  jedna ili dvije blagajne, koje su iscrpljujuće spore. Nestanu li i u Hrvatskoj samoposlužne blagajne ili ako budu osuđene na pretplatničke modele kao u Sjedinjenim Državama, hrvatski poslovni model supermarketa bi se mogao urušiti, s obzirom kako i ovako u njima zapravo nema tko raditi. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.