Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Franjo Kolarić organizirao je autoritativnu vinsku večeru za profesionalce u najboljem zagrebačkom restoranu

ManO2 chefa Hrvoja Kroflina u ovom je trenutku svakako najbolji zagrebački restoran, uz Nav chefa Tvrtka Šakote. No, Nav je zbog raznih razloga toliko poseban projekt da ManO2 možemo bez grižnje savjesti proglasiti vodećim bar donekle šire dostupnim restoranom u glavnom gradu.

Vinske večere u Manu2 u Radničkoj već neko vrijeme su pitanje prestiža u profesionalnoj zajednici. Lani su, primjerice, braća Benvenuti obilježila novo izdanje Santa Elisabette kao i nove zlatne medalje na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama baš impresivnom večerom u Manu2: chef Hrvoje Kroflin voli kuhati uz ambiciozna vina, dok sommelier Marko Rundek spada među četvoricu ili petoricu najkompetentnijih u Hrvatskoj.

Sinoć je u Manu2 gostovao Franjo Kolarić, jedan od najznačajnijih plešivičkih vinara; konkurencija relevantnih vinara na Plešivici iz godine je u godinu sve jača. Gospodin Kolarić u prepunom je restoranu predstavio svoj multivintage koncept. Kolarić, naime, proizvodi liniju bijelih vina iz nekoliko različitih berbi. Monumentalni ali svejedno delikatni Sivi pinot Francesco Grande, svakako vino večeri, dolazi iz tri berbe: 2021, 2022. i 2023.

Franjo Kolarić

Potencijalno jako komercijalni, elegantni Chardonnay bazira se na dvije berne, lanjskoj i preklanjskoj, kao i Il Grande Vecchio, proizveden od starih pomalo zaboravljenih plešivičkih sorti. Amfora Grigio, briljantno, uljasto vino boje konjaka, napravljeno je od sivog pinota iz 2020. i 2021. godine. 

Na kraju je na red došlo vino iznenađenja; Zeleni silvanac iz davne 1997. godine. Zeleni silvanac iz prve samostalne berbe Franje Kolarića ne samo da je bio vrlo pitak nego je zaista nevjerojatno dobro podnio svojih 26 godina. Food pairing bio je uglavnom veoma dobro pogođen. Il Grande Vecchio odlično se složio sa slatko-mineralno-gorkim jelom od škampa, divljih šparoga, badema i kavijara, baš kao što se Chardonnay perfektno pio uz pečene bijele šparoge u umaku od karameliziirane janjeće maramice. Francesco Grande s prvim smrčcima posluženim sa žumanjkom i lardom bio je par večeri, dok je Amfori vjerojatno trebalo crveno meso; ovo vrlo snažno i dugo vino naprosto je pregazilo inače fino jelo od čimula i ljutike.

Za kraj moramo spomenuti nekonvencionalni, uistinu oduševljavajući desert mlade Nike Čavlović: Manova slastičarka, dojučerašnja tinejdžerka, uspjela je od pince, šunke i hrena napraviti najmoderniji i najukusniji restoranski desert koji smo ove godine kušali u Zagrebu. Chef Kroflin s očiglednim je ponosom slušao pohvale za svoju pastry cheficu, koju bi, uz ispravan, brutalno samoprijegoran i maksimalno ambiciozan pristup poslu jednom mogla čekati respektabilna međunarodna karijera. Franjo Kolarić sinoćnjom je večerom u Manu2, kojoj je nazočilo mnogo sommeliera, distributera, restoratera i chefova, potvrdio svoj prestižni renome u profesionalnoj zajednici.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.