Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Što učiniti kad vam na terasu kafića ili restorana dođu profesionalni prosjaci? Ništa. Ili otići

bogoviceva

Lani, poslije posjeta Sikstinskoj kapeli, sjeli smo na terasu jednog većeg kafića s odličnim pogledom na glavni vatikanski trg. Prije nego što smo dobili piće, obišla su nas tri profesionalna prosjaka. Nismo htjeli dočekati četvrtog pa smo se ustali i potražili neki lokal manje atraktivan za prosjake profesionalce.

Dakle, u svakom većem europskom gradu postoje organizirane prosjačke grupe koje, često zlorabljujući djecu, redovito obilaze prostore gdje se okuplja vrlo mnogo ljudi pa tako i kafiće i restorane. Prema profesionalnim prosjacima nije potrebno osjećati osobitu empatiju, kakvu moramo osjećati prema ljudima koji prose zato što zaista ništa nemaju i nemoćni su da bilo što zarade. Profesionalni prosjaci naprosto rade svoj posao. Vaša je stvar hoćete li ili nećete podržati njihov specifičan poslovni model. Ovih dana u vrijeme kad se baš sve terase otvaraju, profesionalne je prosjake gotovo nemoguće izbjeći.

U Zagrebu najčešće operiraju u Tkalčićevoj, na Cvjetnom trgu i u Bogovićevoj. U Teslinoj ih je već bitno manje, ali povremeno rade i kod Esplanade i Canopyja, zbog blizine Željezničkog kolodvora. Što, dakle, učiniti kad vam prosjak dođe za stol dok pijete capuccino , ili baš počinjete rezati pizzu? 

Osim prirodnog osjećaja nelagode kad vas netko tko ostavlja dojam da nema ništa traži novac dok vi uživate u malim materijalnim stvarima ili u izobilju, ne trebate učiniti baš ništa. Naprosto ih ignorirajte i recite da nemate sitnog. Postanu li profesionalni prosjaci preagresivni kao što se to katkad dešava na Cvjetnom trgu, i ako baš niste usred jela, možete se ustati, otići do konobara platiti račun i preseliti se na manje frekventnu adresu. Važno je naglasiti da osoblje lokala nije i ne može biti odgovorno za probleme s profesionalnim prosjacima: konobari nisu tu da bi se igrali lovice s prosjacima. Profesionalni prosjaci, djeca ili odrasli, koji obilaze terase restorana i kafića neizostavni  su dio socijalne scenografije svakog velikog grada, zbog čega se ne treba uzbuđivati.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.