Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Balonu smo pojeli fantastičnog kovača, najbolju bijelu ribu koju smo ove godine probali u Zagrebu

U Zagrebu, kako često pišemo, više gotovo da i nema specijaliziranih ribljih restorana. Zlatna školjka, Bota Šare i Ponistra spadaju među rijetke isključivo riblje restorane vrijedne pažnje. Ali zato restorani nešto šireg zahvata često drže prvorazrednu svježu divlju bijelu ribu.

Tipični su primjeri Tač i Balon. Riječ je zapravo o restoranima u kojima smo pojeli dosad najbolju oboritu ribu ove godine u Zagrebu. Prije mjesec dana u Taču smo ručali sjajne želatinozne, prebogate odreske romba. Prekjučer smo u Balonu na Prisavlju pojeli zaista fenomenalnog kovača.

Riba teška kilogram i sto grama bila je perfektno svježa, snježnobijelog, čvrstog mesa, delikatnog okusa, pečena optimalno sočno, s hrskavom ukusnom kožom. Ne postoji tako jednostavna a tako savršena proteinska hrana kao što je precizno pripremljena vrhunska plemenita bijela riba. Uz ovog senzacionalnog kovača servirali su nam fini kuhani krumpir s rikulom. Chef Stipan Iličić, koji već šest godina vodi Balonovu kuhinju, za predjelo nam je skuhao klasični rižoto s divljim šparogama i kozicama. Hrana u Balonu varira između vrlo dobre i odlične.

Na stol se iznose dosta karakterna maslinova ulja Nono Remiđo, kruh je sasvim solidan, vinska lista opsežna i zanimljiva a cijene normalne, u prosjeku zagrebačkih restorana više klase. Jedino nas je zbunio odnos inače ljubaznog i profesionalnog konobara prema pjenušavim vinima.

Čim smo sjeli naručili smo dvije čaše šampanjca. Konobar je rekao da Balon ne toči šampanjac na čaše, pa nas je ponudio jednim prilično neužitnim zagorskim pjenušcem, što smo naravno odbili. Pošto smo pogledali vinsku kartu, vidjeli smo da Balon toči šampanjac Taittinger, i to po pristojnoj cijeni od 14 eura za čašu. Pa smo ponovno zamolili dvije čaše šampanjca. Konobar je odgovorio da Taittingera nažalost trenutno nema, što nas je začudilo: vlasnik Balona i distributer Taittingera rodbinski su povezani, a Balon je doslovno oduvijek držao Taittinger.

No, najsmješnije je tek slijedilo: na kraju ručka naš nam se inače ljubazni i profesionalni konobar ispričao i rekao da je Balon i prekjučer normalno imao Taittinger i da je on pogriješio. Stekli smo dojam da netko u Balonu gura neužitni zagorski pjenušac, ili da se osoblje ne usuđuje otvarati šampanjac jer ne zna hoće li uspjeti prodati cijelu bocu. Ovo drugo, s obzirom na solidan izbor zaštitnih čepova koji drže vina svježim po nekoliko tjedana, više ne bi smio biti problem. Izvrstan ručak u Balonu s buteljom Simčičeva Sauvignona platili smo 196 eura. Obnovljeni Balon sad se može pohvaliti i velikim, privlačno uređenim loungeom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.