Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PAINT IT BLACK Makovnjača slastičarne Jakšić sadrži vjerojatno najviše maka na svijetu. A ne škrtare ni s rumom

“Hoćete s više ili s manje maka?” pitao nas je danas simpatični sredovječni  gospodin u slastičarni  Jakšić u Zvonimirovoj ulici u Zagrebu. Pitanje je zbunjujuće. Obje štruce koje nam je pokazao doslovno su se crnile od maka. Rekli bismo da Jakšićeva makovnjača ovoga proljeća sadrži barem 80 posto nadjeva od maka.

Vincek se prije par godina reklamirao s 50 posto, što je također više od slastičarsko pekarskog prosjeka za proizvodnju makovnjače. Jakšićeva makovnjača nije crna samo izvana. Ona je jednako, konzekventno crna i u presjeku. Osim na maku, kod Jakšića nisu štedjeli ni na rumu. Makovnjača je sočna, prepuna slatkog alkohola, s ponešto grožđica. Dizano tijesto sasvim je korektno: nismo osjetili onaj iritantni miris margarina tipičan za 99 posto zagrebačkih slastičarnica. Možda i zato što mak i rum suvereno dominiraju nosem i nepcem.

Odlična, prevelikodušna Jakšićeva makovnjača košta oko osam ili devet eura za štrucu od pola kilograma, što je iznimno dobra vrijednost za novac. Slastičarna Jakšić poznata je po izvrsnim sezonskim savijačama od trešanja i šljiva kao i po relativno dobrim krafnama. Ostali su njihovi kolači prekonvencionalni.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.