Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

USKRS NA KULTU Petra Dragojlović iz riječke craft pekarnice Babushka dala nam je recept za svoj carrot cake 

Iako na Uskrs na našim područjima preferiraju sirnice ili pince, u zadnje vrijeme i colombe, njih je vrlo teško, ponekad i nemoguće propisno napraviti u kućnoj kuhinji. Volite li raditi kolače i impresionirati goste, često je bolje odabrati nešto klasično poput orehnjače.

Da ne bi sve ostalo na domaćim klasicima, pitali smo Petru Dragojlović iz riječke craft pekarnice Babushka može li nam dati recept za svoj carrot cake, kolač od mrkve koji sad već tradicionalno nudi u doba Uskrsa. Carrot cake je nešto drukčiji kolač za Uskrs i zbog njega se često stvaraju redovi pred Babushkinom proizvodnjom. Ove se godine prodaje na kilograme. 

BABUSHKIN KOLAČ OD MRKVE

za jednu štrucu 

  • 5 cijelih jaja
  • 250 g meda 
  • 200 ml maslinovog ulja
  • 250 g integralnog pirovog brašna 
  • prstohvat soli 
  • 2 žličice praška za pecivo 
  • 2 žličice cimeta 
  • 250 g naribane mrkve 
  • 160 g grubo sjeckanih oraha 

U zdjelu miksera s nastavkom pjenjača stavite jaja, med i prstohvat soli,  miksajte na srednjoj brzini dok se smjesa ne udvostruči, postane svijetla i prozračna. Dok vam mikser konstantno radi, polako dodajte ulje u tankom mlazu dok se sve ne sjedini. U posebnu zdjelu izvažite pirovo brašno, prašak za pecivo i začine. Kad završite miksanje, u smjesu jaja postupno dodajte brašno u tri navrata, mješajući lagano gumenom špatulom dok se sve brašno ne umiješa. Dodajte ribanu mrkvu i orahe, sve ručno umiješajte. Možete peći u kalupu za kruh koji ste prije toga obložili papirom za pečenje ili smjesu podijeliti u dva okrugla srednja kalupa za tortu pa peći kao biskvit. 

Pećnicu zagrijte na 160 stupnjeva s ventilacijom i pecite ovisno o kalupu i pećnici 45 minuta do sat vremena. Ubodite kolač drvenim štapićem, sredina mora biti pečena a ne vlažna. Kad je kolač pečen izvadite iz pećnice i ostavite ga par minuta u kalupu, a nakon toga prebacite na rešetku da se hladi. U međuvremenu napravite cream cheese.

Cream cheese 

  • 60 g šećera u prahu
  • 60 g maslaca na sobnoj temperaturi
  • 1/2 mahune vanilije ili paste ovisno što uspijete nabaviti
  • korica pola naranče  
  • 370 g krem sira (Philadelphia ili ABC sir)
  • 120 g vrhnja za šlag 

U zdjelu miksera sa nastavkom žica staviti maslac narezan na kockice i šećer u prahu, sve dobro miksati dok maslac kompletno ne pobijeli i postane lagan i prozračan, dodati krem sir i začine,sve provrtiti da se smjesa sjedini, te na kraju dodavati postepeno vrhnje za šlag dok nam mikser radi na srednjoj brzini. Ne treba previše miksati da nebi pretukli smjesu. Ohlađeni kolač rustikalno ukrasiti sa cream cheese-om i posutu komadićima oraha.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.