Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

McDonald’s je uspostavio monopol nad ukusom mlađih Riječana. Svi drugi lokali brze hrane u Rijeci propadaju

Često pišemo da je riječka street food scena katastrofalna, s iznimkom Koye koja priprema neka od najboljih azijskih jela koje je Rijeka ikad vidjela.

Riblji street food u Rijeci je neslavno propao kao žanr. Riba Riba i Fish Delish nisu izdržali dulje od godinu dana. Kings, prvi moderniji street food lokal u Rijeci, izgleda pomalo zastarjelo nakon godina stagnacije, iako je i dalje zabavan. Soul i Papar koji smo posjetili početkom tjedna zjapio je prazan za vrijeme ručka i marende. Čak je i nedavno otvoreni Burger King svakodnevno prazan, što zbog prilično nesposobnog vođenja tog objekta, što zbog lošeg brendinga u cijeloj Hrvatskoj.
Jedini uspješan fast food brend na riječkoj sceni je McDonald’s, uz Mlinarove pekare ali to je tema za neki drugi tekst. Jučer smo prošetali gradom za vrijeme ručka. Kroz McDonald’s na Korzu je u desetak minuta prohujalo na stotine mladih, kao i starijih gostiju, i tako već desetljećima.
McDonald’s je naravno svugdje u svijetu uspješan iz više razloga, od jeftinih menija do brzine i pristupačnosti. U Rijeci je McDonald’s više od  restorana. On je okupljalište mladih nakon škole, mjesto za brzi ručak ili večernji spoj. McDonald’s je jednostavno središte života u centru Rijeke i po tome je možda jedinstven u cijeloj Hrvatskoj. Mladi jednostavno ne idu jesti nigdje drugdje, niti to žele.

Riječki fast food brend Food City pred zadnjim je izdisajima, Burger King kao da ne postoji, a grozni pradavni stilovi fast fooda ionako nisu vrijedni spomena. Tri riječke pizzerije, San Servolo, Tutto a Posto i Pirati, uspijevaju uzeti dio tržišta, ali riječ je o pizzama koje su ipak najpopularnije jelo na svijetu.

Dokle god McDonald’s praktički drži monopol u glavama svih starosnih skupina Riječana na ideju o brzinskoj prehrani u centru grada, a to bi moglo biti jednostavno zauvijek, Rijeka neće dobiti vrhunski burger bar. Štoviše, ne postoji mogućnost ni za uzbudljivu azijsku scenu poput zagrebačke, raznoliku ponudu ribljeg street fooda poput istarske, a niti nešto raznovrsnijeg klasičnog fast fooda. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.