Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Korčulansko Blato uspjelo je u neviđeno teškoj berbi proizvesti vrlo, vrlo dobar Vrhunski pošip

Lanjska je berba na mnogim dalmatinskim otocima prošla upravo katastrofalno. Ivica Kovačević, donedavni direktor Stine, kazao nam je da su Stinini brački kooperanti ubrali tri puta manje grožđa nego u normalnim godinama. Slaven Jeličić, direktor i glavni enolog Markusa, koji još nema svoje vinograde rekao nam je da nije imao gdje kupiti pošip jer su prinosi na Korčuli bili drastično manji.

Pojedini izvještaji s Hvara govorili su o 60 do 80 posto manjem urodu. Stoga od novih pošipa nismo očekivali osobito mnogo, osim u slučajevima vinarija koje su doslovno svakodnevno branile svoje vingorade. Čini se da je korčulansko Blato 1902. jedna od sasvim malo vinarija koje su uspjele sačuvati grožđe u zaista dramatično teškim klimatsko zdravstvenim uvjetima lanjske berbe.

Prije desetak dana probali smo njihov Vrhunski pošip iz 2023, koji je iznimno svjež ali nije nezreo. Njegova svježina dodiruje se za zrelošću koju definitivno nismo očekivali u tako kompliciranoj berbi. Osim toga, Blatov se mladi Vrhunski pošip može pohvaliti čvrstom, gotovo vertikalnom strukturom, što znači da su i vinogradari i podrumari prilično dobro odradili svoj posao.

Aromatski profil Blatova Vrhunskog pošipa herbalan je, donekle zelen, ali bez sauvignonskih pirazinskih primjesa; imate osjećaj kao da mirišete otočnu livadu poslije kiše. Herbalno citrusne nijanse okusa slijede aromatiku ovog neočekivano uspjelog vina koje se užitno pije uz carpaccio od bijele ribe, kozice, kamenice, marinirane inćune i slane srdele.

Blato 1902 u zadnjih se nekoliko godina afirmiralo nizom veoma finih bijelih vina u raznim rangovima cijena; od masovno prihvatljivog cuveea Korčulanka, preko Vrhunskog pošipa do visoko koncentriranog pošipa Težak. Novi Vrhunski pošip pokazuje da je Blato postalo važan igrač na dalmatinskoj vinskoj sceni, ne samo kad je riječ o kvantiteti, nego baš o unutarnjoj kvaliteti vina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.