Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MARTINA I TOMISLAV TOMAC ZA VINSKI IZVJEŠTAJ 2024. Vinograd je sve. Bez vrhunskog grožđa nemoguće je napraviti veliko vino

Tomislav Tomac jedna je od najistaknutijih zagovornika kontinuiranog unapređivanja vinogradarskih praksi. Još je Tomčev otac Zvonimir bio jedan od najboljih vinogradara sjeverozapadne Hrvatske, o čemu svjedoči nevjerojatno živi Rizling iz 1992. godine koji smo u društvu Tomislava i Martine Tomac kušali krajem prosinca 2023. 

Fotografija/Mario Kučera

Prelistajte i downloadajte

“Tata tada nije znao previše o podrumarstvu. Ali znao je mnogo o vinogradima, što ovo vino, koje je i mene iznenadilo svojom neprolaznošću, jasno pokazuje,” komentirao je 31 godinu stari Rizling Tomislav Tomac. Tomci su prije pet godina krenuli u novu vinogradarsku avanturu. Uz pomoć talijanskih konzultanata sve su svoje vinograde, a sada raspolažu s desetak hektara, prebacili na biodinamički uzgoj. I vina su doista postala bolja.

Tomislav i Martina Tomac

Vina, naravno, ne nastaju samo u vinogradu. Tomislav i Martina Tomac inzistiraju na rigoroznim, što preciznijim postupcima u podrumu. Gospodin Tomac ne vjeruje u divlja prirodna vina. On u vinu traži eleganciju i ravnotežu. Što uostalom i dobiva iz berbe u berbu. Kombinacija stalnog unapređivanja rada u vinogradu, dobrog razumijevanja zakonitosti biodinamičke proizvodnje i strogog, elaboriranog rada u podrumu, dovela je obitelj Tomac u najuži vrh hrvatske i regionalne vinske scene. Pod regijom ovdje uz Hrvatsku podrazumijevamo Sloveniju, sjevernu Italiju, Austriju i Hercegovinu.

Je li vinograd važniji od podruma?

Autorsko, veliko ili terroirsko vino nemoguće je proizvesti bez vrhunskog grožđa. Iz te pozicije, vinograd je sve. A rad u podrumu je vrlo važan da bismo precizno doveli procese do kraja.

Je li rad u vinogradu najvažniji dio proizvodnje vina?

Za našu obitelj rad u vinogradu je najvažniji dio proizvodnje. To je početak i temelj svega što je vezano uz vino. Bitno je naglasiti da je vinogradarenje i najteži, najstresniji i najrizičniji dio posla, jer u vinogradu ovisimo o vremenskim uvjetima.

Što želite postići s vašim vinogradarskim praksama; visoki urod, vrhunsku kvalitetu grožđa ili oboje?

Vinogradarskom praksom želimo smanjiti urod grožđa jer tako naša vina postaju odraz tla, kvalitete grožđa, specifične klimatske godine i našega rada. Drugim riječima, naša vina tako postaju autorska. Ništa drugo nas se zanima. U ovom stavu smo potpuno beskompromisni.

Je li moguće postići i jedno i drugo?

Mi smatramo da nije moguće. Visoki urod i kvaliteta ne mogu ići zajedno. 

Koji su najvažnije faze vaše vinogradarske godine kad je riječ o radu u vinogradu?

Možemo krenuti od pravilne rezidbe, za nas je to jako bitno, jednako kao i razumjeti kako biljka funkcionira. Održavanje balansa bujnosti i plodnosti, održavanje plodnosti tla na prirodan način kao što prakticiramo već godinama, sijanje pokrovnog usjeva kako bi prirodno nahranili biljku ali ne samo to, smanjuje nam eroziju i poboljšava strukturu tla…Također, pokrovnim usjevom u vinograde privlačimo oprašivače poput pčela. Tu je i nama najbitnije, zaštita vinograda bez sistemičnih pesticida i insekticida. A kad se sve nabrojano pravilno odradi, preostaje nam i opasnost od ekstemnih vremenskih situacija poput mraza u ožujku ili travnju i ljetne tuče. 

Što ste u vinogradarskim praksama promijenili u zadnjih nekoliko godina? 

Od 2019. godine odlučili smo u našim vinogradima krenuti u biodinamičku poljoprivredu, jer je smatramo najvišim stupnjem vinogradarenja. Uvjerili smo se u to ove godine kada smo posjetili Burgundiju, pogotvo dio Côte de Nuits gdje najbolje vinarije na svijetu, koje proizvode najskuplja vina na svijetu, već jako dugo njeguju biodinamičke vinograde. I za njih u tome nema kompromisa, jer jedino tako mogu dobiti izvrsna vina, visoke kvalitete s izraženim terroirom svoje regije. 

Što planirate mijenjati?

Trenutno razvijamo još preciznije radne prakse u vinogradu, poput ostavljanja samo najbolje pozicioniranih grozdova na trsu, što naravno iziskuje ekstremno puno ručnog rada.

Mislite li da u Hrvatskoj ima dovoljno znanja za dugoročno unapređenje kvalitete rada u vinogradu? 

U Hrvatskoj nema dovoljno znanja za dugoročno unapređenje vinogradarstva. Govorimo iz vlastitog iskustva. Stalno smo u vinogradu i podrumu, i dalje smo željni učenja. Neki od načina na koji se može učiti su posjećivanje drugih regija, drugih vinara, godine čitanja literature i dodatnog obrazovanja…Završio sam srednju poljoprivrednu, Agronomski fakultet i životnu školu moga oca. I nikad nije dovoljno. Jednostavno se ne smije prestati učiti. Učiš dok si živ.

Je li potrebno, ili neophodno, angažiranje stranih konzultanata? 

Mi smo uz sva naša iskustva i učenje ipak prije šest godina odlučili angažirati konzultanta, Michelea Lorenzettija koji nas uči i još nekim novim praksama i pomaže nam u raznim situacijama. 

Surađujete li sa znanstvenim institucijama koje se bave vinogradarstvom i vinarstvom? 

Da, surađujemo s Upravom za stručnu podršku razvoju poljoprivrede odnosno Savjetodavnom službom Ministarstva poljoprivrede i to s našom konzultanticom gospođom Aleksandrom Radić, koja nam puno pomaže u borbi s biljnim bolestima i štetnicima. Obavještava nas o vremenu svakodnevno da bismo bili spremni za zaštitu, jer u ekološkoj zaštiti moramo svakodnevno biti u vinogradu, sve obilaziti i pregledavati. Imamo dvije mjerne stanice, također od Ministarstva, jedna prati vrijeme a druga je Trapview za praćenje populacije štetnih organizama, što nam omogućuje bržu reakciju u zaštiti jer pri pojavi štetnika informacije dobivamo realnom vremenu na mobitel, preko aplikacije.

Mislite li da različiti ekološki pristupi radu u vinogradu podižu kvalitetu grožđa? 

Za nas je to jedina opcija.

Kako ste zaštitili urod u berbi 2023. koja je bila izrazito teška zbog kiše i bolesti?

S jako puno rada i komunikacije s našim konzultantima uspjeli smo zaštiti vinograde i beskompromisno se držati naših biodinamičkih principa.

Što je najvažnije za daljnje unapređivanje rada u vinogradu?  

Najvažnije je imati želju za napredovanjem, održavati tlo živim i razumjeti životni ritam vinove loze.

Rizling Rockstar 2022

Dosad najekspresivniji suhi rizling proizveden u Hrvatskoj, s višedesetljetnim potencijalom odležavanja 

Pjenušac Amfora 2019.

Tomci su, podsjetimo, prvi na svijetu komercijalno proizveli pjenušac iz amfore. Berba 2019. strukturirana je moćno i prebogato, po uzoru na velike francuske growers šampanjce, s puno elegancije i svježinom koja jamči još petnaestak godina dozrijevanja 

Marany Sivi pinot, 2022.

Prvi Sivi Marany obitelji Tomac odmah se uvrstio među najdojmljivije hrvatske sive pinote, koji se po visokoj klasi, energiji i vibrantnosti mogu uspoređivati s najboljim sivim pinotima iz Goriških brda i Collia.

Fotografije/Mario Kučera

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.