Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stock je u Batku predstavio pet rumova glasovite gvatemalske destilerije Botran

Obitelj Botran prije više od stotinu godina preselila se iz Španjolske u Ameriku, prvo na Kubu a zatim u Gvatemalu gdje su postali veliki uzgajivači šećerne trske. Godine 1939. braća Botran osnovala su tvrtku Industria Licorera Quetzalteca, koja se počela baviti proizvodnjom odležanih rumova. Licorera postoji i danas, ali pod imenom Industrias Licoreras de Guatemala a u njenim se pogonima, uz rumove Botran, proizvode i rumovi Zacapa.

Podrumi se nalaze na 2300 metara nadmorske visine, kako bi se usporilo isparavanje ruma tijekom odležavanja; u tropskom pojasu famozni angel’s share može iznositi do 13 ili 14 posto godišnje, dok na 2300 metara nadmorske visine iznosi oko pet posto, a rumovi dozrijevaju znatno sporije.

Svi Botranovi rumovi proizvode se solera sustavom, dakle odležavanjem u bačvama tijekom kojeg se stalno miješaju mladi i stari rumovi, Botranovi se rumovi ne destiliraju od melase, nego od koncentriranog “djevičanskog soka” šećerne trske. Stock Spirits Hrvatska jučer je u Batku na zagrebačkoj Kajzerici organizirao prezentaciju pet rumova iz Botranova portfolija. Stock nije samo poznati tršćanski proizvođač istoimenog brandyja (usput rečeno, obitelj Stock potječe iz Splita ali se prije 140 godina preselila u Trst) nego i jedan od vodećih europskih distributera visokokvalitetnih destilata pa tako i rumova Botran.

Predstavljanje rumova Botran vodio je elokventni i i žovijalni rimski barmen Simone Mina. Zanimljivo je da su se uz svaki rum servirala dosta precizno odabrana jela s Batkova menija. Željelo se pokazati i da se rumovi ne moraju piti samo sami ili u koktelima, nego da se mogu točiti uz raznolika jela. Botranova preznetacija počela je Reservom Blancom. Mješavina rumova za Reservu Blancu stara je između 3 i 8 godina, rum dosta intenzivno miriše na vaniliju, s nešto citrusnih nota koje se osobito osjete na okusu. Reserva Blanca dobro je funkcionirala s pohanim pečenim paprikama punjenima s četiri vrste sira, jer su citrusni elementi ublažili masnoću sira dok se vanilija prirodno slaže s okusima većine sireva bez plemenite plijesni.

Barmen Simone Mina

Slijedio je Botran 18, elitni rum komponiran od destilata starih između 5 i 18 godina. Bouquet Botrana 18 pun je čokoladnih i karameliziranih tonova, s naglašenom notom suhih šljiva. Botran 18 na nosu je netipično suh, no cijela Botranova linija ionako sadrži značajno manje šećera od većine gvatemalskih rumova.

Uz Botran 18 poslužena je pašteta od gusje i pileće jetre s marmeladom od ljubičastog luka. Treći Botranov rum koji smo jučer probali zove se Cristallino. Cristallino je vrlo lagani, dvostruko filtrirani mladi bijeli rum s naglašenim citrusnim notama. Uz Cristallino su poslužene suhe šljive omotane hrskavom pancetom, jedno od najpopularnijih Batkovh predjela.

Roaju je uvjerljivo najimpresivniji rum koji smo probali u srijedu predvečer. Roaju se sastoji od destilata starih između 8 i 20 godina, i to u pet vrsta drva; uz bačve razliičitih američkih whiskeya, oloroso sherryja i tawny porta, Roaju je odležavao i u bačvama španjolskog crnog vina. Riječ je o svojedobnoj posveti španjolskom porijeklu obitelji Botran. Roaju je veoma intenzivan rum prepun suhog i svježeg tamnog voća, tamne čokolade, netom pržene kave i slanog karamela. Roaju ostavlja dojam kao da ima bitno više alkohola od deklariranih 40 posto (svi rumovi koje smo probali sadrže 40 posto alkohola).

Roaju se sjajno složio s ružičasto crvenim, vrlo sočnim ribeye steakom. Na kraju smo kušali Botran 15, koji se doima kao lakša, komunikativnija, čokoladnija verzija Botrana 18. Botran 15 fino se pio uz Batkovu kocku od tri teksture tamne čokolade. Botranovi rumovi stilski su drukčiji, manje slatki i intenzivniji od brojnih sličnih rumova na hrvatskom tržištu. I uistinu mogu funkcionirati uz hranu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.