Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Gola je seksi. I ima daleko najbolju vinsku listu među svim Novovalnim restoranima u Zagrebu

Ivana Salopeka upoznali smo prije dosta godina, na promocijama neobičnih ali katkad briljantnih vina koje je distribuirala njegova tvrtka Hidden Wines. Hidden Wines je među ostalim uvozio vina iz portfolia Nikolaihofa, jedne od najstarijih i najboljih austrijskih vinarija. Još uvijek mladi gospodin Salopek u veljači je na zagrebačkoj Trešnjevci otvorio restoran Gola.

Gola se nalazi u Badalićevoj ulici  u prostoru svojedobno vrlo popularne roštiljarne Žar, preko puta hotela Laguna. Gola je tipična predstavnica Novog vala hrvatskih restorana. Hrana je srčana, energična bez fejkanja, s dobrim, svježim i donekle sezonskim sastojcima, zero waste pristup se podrazumijeva a cijene su više nego umjerene; ni jedno jelo nije skuplje od 18 ili 19 eura, s nekoliko jednoznamenkastih opcija. Jelovnik, koji se svakodnevno mijenja, ispisan je na crnoj ploči. Golina chefica Lucija Jergović radila je među ostalim u Noelu s Goranom Kočišem i u Manu s Matijom Bogdanom.

Golin kern terijer Ključ

Sinoć smo u Goli kušali skoro cijeli meni. Hama na savor mogla se pohvaliti fino obrađenim, slatkim lukom; soparnik je bio hrskav, adiktivan i serviran s vrlo diskretnom kremom od češnjaka; pašteta od pilećih jetrica poslužuje se s kumkvatom, finim pindžurom i chutneyem. Među većim jelima najviše su nam se svidjeli neobična verzija špageta cacio e pepe s kremom od buče, i vrlo fini gof s divljim i vrtnim šparogama, pečenim porulukom i umakom od mlaćenice ostale od maslaca koji sami rade. Desert je velika, zabavna i vrlo ukusna kroštula. 

Okusi u Goli trebali bi biti izoštreniji, slojevitiji i čišći, neka su jela bila podzačinjena, neka pomalo naivno koncipirana, no kuhinja svejedno, ukupno gledajući, nakon samo nekoliko tjedana rada ostavlja sasvim dobar dojam i vrijedi povratka u Badalićevu. Vinska lista mogla bi biti spektakularna. Nismo vidjeli pisanu verziju karte nego smo samo razgledali butelje izložene na policama i u hladnjaku. Radi se o daleko najboljem izboru vina u bilo kojem Novovalnom restoranu u Zagrebu. Kad bi Bekal i Sopal imali samo četvrtinu Golinih vina, ondje bismo svakodnevno jeli.

Gola, dakle, drži desetak ozbiljnih šampanjaca uključujući Agrapart, Shaman i nekoliko Drappiera, pa niz ambicioznih sjevernotalijanskih vina, uključujući kultni, teško dostupno Nicolas, pa vrlo mnogo prirodnih ali elegantnih uvoznih i domaćih vina, uključujući lokalne klasike poput Šembera. Mi smo, među ostalim, popili butelju odličnog Agrapartova 7 Crus.

Na kraju smo kušali dva neobična, jako originalna kisela piva miješane fermentacije zagrebačke Mlinarice, Brettcave 04 i Pusa Bock, odležana u bačvama u kojima su se nalazili muškat i crno vino.  Preobilnu večeru za dvoje s dvije butelje veoma ozbiljnih stranih vina platili smo 234 eura.

Međutim, ako ostanete na jednom predjelu i jednom glavnom jelu po osobi, uz par čaša “normalnih” hrvatskih vina, 70 do 80 eura za dvoje može biti sasvim dovoljno. Gola u Badalićevoj pomaže laganom pretvaranju Trešnjevke u zabavni gastronomski kvart: tu su još Bekal, Karijola, Točkica. a i Maredo zapravo pripada Trešnjevci. Pa još odlični barovi Peaches & Cream i Landsky… 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.