Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GUEST SHIFT Rimski barmen Simone Mina u srijedu će u Hub Cooltura Pubu predstaviti ikonografski gvatemalski rum Botran 

Simone Mina je miksolog, kreativni direktor i glavni barmen bara Ch 18 87 u legendarnom rimskom restoranu Checchino koji njegova obitelj vodi već šest generacija. Mina je i ambasador Botran ruma s kojim surađuje od 2015.. Simone Mina Botran rum će kroz niz svojih potpisnih koktela predstaviti u srijedu 6. ožujka na guest shiftu otvorenom za javnost u zagrebačkom Hub Cooltura Pubu.

“Botran rumovi zahvaljujući svojoj kompleksnosti, bogatom aromatičnom mirisu i svestranosti uvijek su mi davali priliku da puno eksperimentiram sa svojim koktelima,”rekao je u jednom intervjuu Mina, koji je status na europskoj barmenskoj sceni izgradio upravo na originalnim autorskim kombinacijama i istraživanju u koktelima. Botran je klasik gvatemalske proizvodnje rumova, jedan od ključnih predstavnika gvatemalskog stila koji obilježavaju kompleksnost, elegancija, mekoća i svježa, razigrana aromatika bez frivolnosti.

Botran, najprodavaniji odležani rum sa zaštićenom oznakom porijekla u Gvatemali, koji u Hrvatskoj distribuira Stock Spirits, 1939. godine utemeljila je španjolska emigrantska obitelj Botran, petorica braće koja su počela destilirati rum u gradu Quetzaltenango. Ovo mjesto odabrali su zbog položaja, na 2300 metara nadmorske visine, u regiji idealnoj za uzgoj šećerne trske i dugo odležavanje ruma s 5 posto angel’s sharea. Tako je utemeljena destilerija Industrias Licoreras de Guatemala, danas puno poznatija kao proizvođač slavnog Zacapa ruma.

Botranova master blenderica Magda Lopez

Nakon što su destileriju prodali novom vlasniku, Botrani su u njoj nastavili svoj vrlo osobni projekt, proizvodnju Botran ruma, čuvajući tradiciju proizvodnje solera metodom koja ih je uvijek povezivala sa španjolskom domovinom, i korištenja čistog soka od šećerne trske umjesto melase, dakle prirodne baze bez dodatka šećera. Botran je prvi certificirani održivi rum na svijetu i još se proizvode u istoj destileriji.

Solera sistem

Botran proizvodi meki, kompleksni rum Solera 1893, blend rumova odležanih 5 do 18 godina, i Reservu od rumova odležanih najmanje 15 godina. Botran Reserva posebno je popularan u koktelima, zbog balansa i mekoće koji mu daju spora fermentacija i dugo odležavanje u solera sistemu, u starim bačvama whiskeya, sherryja i porta, i zbog toplih, elegantnih aroma sušenog voća, kandirane korice naranče, cimeta i muškatnog oraščića.

Botran je jedinstven i po tome što ima tri master blenderice, Magdu Lopez, Yasmín Chapetón i Leslie Taracenu koje vode i proizvodnju i istraživanje i potpisuju portfolio od deset rumova vrlo specifičnog karaktera, među kojima su osim dva spomenuta klasika posebno zanimljivi Botran Rare Blend Guatemalan Oak i Reserva Blanca, jedan od pet rumova koji su Botranu donijeli medalje na zadnjem San Francisco World Spirits Competitionu, najjačem svjetskom ocjenjivanju jakih pića. Botran je 2020. usred rasta potražnje za što razilčitijim, karakternim rumovima i premiumizacije tržišta povukao radikalan potez. Kao najprodavaniji gvatelmalski odležani rum povukao se iz prodaje na nekima od svojih najvažnijih tržišta na čelu s američkim, temeljito reformirao brend i marketinšku strategiju i 2022. godine se vratio s novim imidžem i novim certifikatima koji naglašavaju njegovo porijeklo, sljedivost i znanje destiliranja, pozicionirajući se puno jače u premium kategoriji. Botran je ikonografski gvatemalski rum, koji vrijedi bolje upoznati. Guest shift Simonea Mine u Hub Cooltura Pubu vjerojatno je najbolji način to i učinite.

GUEST SHIFT Simone Mina X Botran

Hub Cooltura Pub

Srijeda 6. veljače u 21:00

Ulaz slobodan

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.