Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

CRIKVENICA SE VRAĆA? U Burinu se kuha netipično dobro za omiljeno zagrebačko ljetovalište

U vrijeme moje mladosti, a to je nažalost bilo jako davno, na obali hrvatskog dijela Jadrana bile su tri jake turističke destinacije za koje se znalo i u Europi i u svijetu. Bili su to od sjevera prema jugu – Opatija, Crikvenica i Dubrovnik. Kroz desetljeća, uz sve ostale promjene, promijenile su se i glavne destinacije,od kojih su neke ipak ostale na svojim pozicijama, pojavile su se neke nove, a neke su ili nazadovale ili pale u potpuni zaborav.

Živjeti u Rijeci bila je privilegija, jer su Opatija i Crikvenica bile tako blizu, a zabava i događanja nikada dosta. Opatija je riječanima bila nekako bliža, ali je i Crikvenica ljeti, u doba karnevala i po disko klubovima i barovima bila također in. Kad je riječ o gastro temama i gastro objektima u Rijeci i njezinom širem okruženju, gotovo uvijek se priča o centru Rijeke i o zapadnoj strani grada, što je i razumljivo kada znamo kakvi su se centri izvrsnog blagovanja pojavili u Voloskom, Opatiji, Lovranu, Mošćeničkoj dragi, Viškovu…

Istočno okruženje grada već dugo nije prisutno u recenzijama, što nije ni bilo čudno do unazad nekoliko godina, ali situacija se promijenila i puno je bolja – na crikveničko-vinodolskoj rivijeri, a naročito na otocima Krku i Malom Lošinju. Otkad je prije nekoliko godina završen dio brze ceste do odvojka za otok Krk, Crikvenica se približila Rijeci na 20-25 minuta, što je kraće nego ići na zapad do nekih spomenutih destinacija. Ali moram reći i da je veliki broj riječana počeo češće dolaziti na ovo područje uvidjevši da se nakon lijepe šetnje uz more mogu uputiti u neki od restorana ili bistroa.

I Zagreb i unutrašnjost su na sat i pol vožnje od Crikvenice, a nota bene, crikveničko-vinodolska rivijera već je desetljećima vikendaška rivijera unutrašnjosti Lijepe naše.

Na ovom području ne možemo još pričati o Michelin zvjezdicama ili njihovim preporukama, ali “kape” Gault Millau recenzija pokucale su prije 2 godine i na neka ovdašnja vrata. Činjenica je da se za lijepih zimskih vikenda i blagdana , a svakako od svibnja do listopada u većini boljih restorana ili bistroa treba rezervirati stol.

Glavni povod ovog osvrta je sinoćnje gostovanje vinarije R&J iz Prodin dola – Plešivički vinorodni kraj, u bistrou Burin u Crikvenici, gdje smo uz četrdesetak gostiju ( kapacitet bistroa bez terase je točno toliki ) uživali u izvrsnom sljubljivanju kopnenih vina i morskih delicija. Na listi čekanja bilo je barem još dvadesetak gostiju, a vlasnik gospodin Katunar, kaže nam da su u roku od sat-dva nakon objave sva mjesta bila rezervirana. Nakon aperitiva i ugodnog čavrljanja krenula je večera koja se protegla do poslije ponoći.

Tartar od brancina koji se u ovom bistrou, ovisno o sezoni, priprema s jagodama ili narom, ovoga puta kombiniran je s mangom, coulisom od manga i crvenim paprom, što je bila izvrsna kombinacija sa Sauvignon blancom iz 2022. godine. Marinada od morskog psa sa brusnicama i čipsom od palente u gotovo idealnom odnosu svih sastojaka dodatno je zaokružena sa Petit Gris iz 2022., “malim” sivim pinotom koji je svojom mladošću, ali i karakterom zaokružio cijelu priču.

Tanjur koji je slijedio, a koji je bio na razini europskih zvjezdanih tanjura, bio je rižoto od kozica s granny smith jabukom i uljem sa rigom (rikulom). Uz Cuvee Invictus 2021, kupažu sauvignona 40%, chardonnaya 30%, rajnskog rizlinga 20% i sivoga pinota 10%,rižoto je dobio predobru pratnju slatkosti kozica i kiselosti jabuka.

Kao glavno jelo poslužen je idealno pečen file lososa na kremi od cvjetače uz baby špinat i emulziju naranče i kopra. Chardonnay Barrel iz 2021. povezao je svojom snagom, ali i nježnošću, kremoznost cvjetače, špinata, citrusa i bilja sa masnoćom filea lososa. Uobičajeno, nakon glavnog jela slijedi desert, što slatkoljupci jedva čekaju.

No, sinoć nas je ugodno iznenadio slani desert. Naime uz tjelesni, moćni i kremasti Chardonnay Unicorn Sur Lie iz 2021.poslužen je slani millefoglie, gdje su između listova, na tavi poprženog ribanog parmezana, poslagane tikvice, skuta i lješnjaci. Predivno. Amphore Cuvee iz 2019. zaokružila je toplu zimsku večer i izvrsnu večeru kao podsjetnik za vrijeme koje slijedi, a u kojem će se još čuti za R&J Winery. Besprijekorna posluga tokom cijele večeri.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.