Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Čini se da se Mesna industrija Pivac zaista sprema preuzeti Podravku i poljoprivredne tvrtke Fortenove. Što bi bila katastrofa

podravka-zgrada

Neven Pivac, predsjednik uprave Mesne industrije Pivac, dao je veliki intervju Jutarnjem listu. U tom intervjuu gospodin Pivac kaže, doslovno, kako Skupština Podravke treba prepoznati da je u Podravku ušao svježi privatni kapital, i da bi Grupa Pivac prihvatila mjesto u Nadzornom odboru Podravke.

Pivac je, nadalje, izjavio da bi se poljoprivredne tvrtke Fortenove dobro uklopile u poslovanje i portfelj Podravke. Prilično je, dakle, očigledno da korporacija iz Vrgorca želi s vremenom preuzeti Podravku baš kao što je preuzela Kraš, i da želi u sklopu Podravke preuzeti Fortenovine poljoprivredne tvrtke kojih se bivši Agrokor mora što prije riješiti. Mislimo da bi takav ishod bio upravo katastrofalan za hrvatsku prehrambenu industriju. Evo zašto.

Mesna industrija Pivac kompanija je čiji su svi proizvodi relativno do jako nekvalitetni. Oni su zaradili bogatstvo kao tvrtka bazirana na distribuciji i preradi lošeg uvoznog mesa. Ne postoji ni jedan proizvod Mesne industrije Pivac koji se može pohvaliti gastronomskom kvalitetom u domaćim, a još manje u međunarodnim okvirima. Otkako su preuzeli Kraš, Pivci nisu unaprijedili ni jedan kvalitativni segment Kraševa portfolija; dapače, pojedini su Kraševi proizvodi, ionako staromodni i nekvalitetni, postali nešto gori nego prije.

Podravka, iako često kritiziramo njene proizvode, ima određeni niz autentičnih snažnih brendova, koji nisu izrasli samo na marketingu. Fortenovino Belje jedina je velika prehrambena tvrtka u Hrvatskoj, uz porečku Agrolagunu, koja je striktno orijentirana prema visokoj kvaliteti. Belje proizvodi neke od najboljih suhomesnatih proizvoda i neka od najboljih vina u Hrvatskoj, dok je njihov ABC sir ikonografsko mjesto hrvatske masovne gastronomije.

Pivčev poslovni model svodi se na rušenje troškova i na što efikasniju eksploataciju jeftinih do najjeftinijih uvoznih sirovina. Kad bi Pivac zaista preuzeo Podravku, a još gore i Fortenovine poljoprivredne tvrtke, gotovo cijela hrvatska prehrambena industrija, uz dvije ili tri iznimke, svela bi se na golemi diskontni supermarket što bi , ponavljamo tu riječ, bilo katastrofalno. Pivac je, dakle, baš ono što ne treba Podravki, još manje Belju, kao ni hrvatskoj industriji hrane. Naprotiv, Pivčev poslovno-proizvodni model izravno ugrožava hrvatsku prehrambenu industriju.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.