Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Beljski Goldberg Red najbolje je ocijenjeno hrvatsko crno vino na proljetnom Mundusu Vini

Na ovogodišnjem proljetnom Mundusu Vini, velikom njemačkom vinskom natjecanju, sudjelovalo je više od 1500 uzoraka vina. Među hrvatskim je crnim vinima najbolje prošao beljski Goldberg Red sa zlatnom medaljom i 93 boda. Goldberg Red iz 2021. godine kupaža je frankovke, merlota i cabernet sauvignona.

Goldberg Red vjerojatno je najbolje crno vino koje je Belje dosad proizvelo. Kad smo prije par godina probali prve uzorke Goldberga Red, mislimo da se radilo o berbi 2018. ili 2019, ostali smo zatečeni dubinom i intenzitetom vina. Goldberg Red od svog se začetka pokazao ispravnim konceptom; povezivanje lokalne, srednjoeuropske, naglašeno voćne frankovke s klasičnim francuskim sortama proizvelo je vino s golemim potencijalom užitnosti i odležavanja.

Uostalom, valja podsjetiti da frankovka na baranjskom terroiru i samostalno daje vina vrijedna dugog dozrijevanja. U prodaji se i danas nalazi izvrsna 2012. Vrijedi, nadalje, još jednom spomenuti kako je baš Belje prva hrvatska vinarija koja je osvojila Decanterovu zlatnu medalju za crna vina. Radilo se o Merlotu iz 2008.

Baranja, kao i neki drugi dijelovi istočne Hrvatske poput Erduta, naprosto su idealni za proizvodnju crnih vina. A beljski Goldberg Red spada u najuži vrh produkcije crnih vina u istočnoj Hrvatskoj. Osim Goldberg Reda, još su dva beljska vina osvojila zlatne medalje na proljetnom Mundusu Vini.

Riječ je o Graševini Goldberg i o charmat pjenušcu La Belle Rose, jednom od sasvim rijetkih hrvatskih charmata koji se ne proizvode u Italiji. Belje je i najnovijom kolekcijom njemačkih zlatnih medalja potvrdilo da je  kvalitativno superiorna vinarija koju golema površina njenih vinograda čini jačom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.