Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PREVENTIVNI PR POTEZ Draga di Lovrana želi vratiti Michelinovu zvjezdicu prije nego joj je oduzmu

draga-di-lovrana

Hrvatska gastronomska scena dobila prvi slučaj u kojem restoran vraća Michelinovu zvjezdicu.  Draga di Lovrana, poznati kvarnerski restoran podno Učke, Michelinovu je zvjezdicu dobila 2019. u mandatu chefa Denija Srdoča (koji je kasnije dobio zvjezdicu i u Nebu u Hiltonu). Sada zvjezdicu želi vratiti.

Vjerojatni razlog je mogući, vjerojatno izgledni gubitak zvjezdice o kojem se u gastonomskim krugovima priča već neko vrijeme, a koji bi restoranu donio negativan publicitet. Poznato je još od Srdočeva odlaska iz Drage di Lovrana da njeni vlasnici nisu zainteresirani voditi restoran na Michelinovoj razini, pa ovaj potez zapravo i ne čudi. Za Dobru hranu su izjavili da im je zvjezdica “donijela samo probleme i otjerala stare goste.” 

Michelin je u Hrvatsku došao 2017. godine, nijedan restoran koji je dobio zvjezdicu još je nije izgubio iako ima nekoliko kandidata na čelu upravo s Dragom di Lovrana, koja je od 2019. promijenila nekoliko chefova. U Sloveniji je nedavno chef Jorg Zupan odlučio vratiti zvjezdicu, točnije zatvoriti svoj ljubljanski restoran Atelje koji je imao zvjezdicu i u istom prostoru otvoriti Aftr, nešto neformalniji ali gastronomski zapravo jednako ambiciozan projekt. No, u dvije zemlje još nije bilo slučaja da restoran odluči vratiti zvjezdicu. Ovdje je važno reći da restorani tehnički ne mogu vraćati Michelinove zvjezdice. Oni mogu izraziti želju da ih se ne uvršatava u Michelinov vodič, ali o tome koji restoran ulazi u vodič a koji ne, odlučuje isključivo njegovo uredništvo. 

Još 2022. dok su Michelinovi inspektori obilazili Hrvatsku, u promotivnom članku u Novom listu iz Drage di Lovrana su tvrdili da su sretni što je Michelin prepoznao vrijednosti njihove lokalne kuhinje iako nikad nisu razvijali menije za inspektore. S druge strane, razina kuhanja nakon odlaska Denija Srdoča toliko je pala, da je zapravo samo pitanje vremena kad će Draga di Lovrana izgubiti zvjezdicu.

U novoj epizodi, Draga di Lovrana pokušat će vratiti goste iz svojih starih, bazičnih dana, s novim kuharom Harijem Benićem, koji je u restoranu radio pod mentorstvom Zdravka Tomšića. Novi jelovnici, uglavnom a la carte, bit će orijentirani na jednostavnije riblje tanjure i morske plodove, jer vlasnici Drage di Lovrana obitelj Nikolac imaju nekoliko ribarnica koje opskrbljuju restoran. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.