Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na VAPT-u smo probali bar dva briljantna burgundca vinarije Jacques Prieur, uključujući Montrachet iz 2014.

Burgundija, koliko god da je poznata, i dalje ostaje najveće neistraženo vinsko područje među svim klasičnim europskim vinogorjima. U Bordeauxu znate na čemu ste. Ako kupite Lafite iz velike berbe, poput 2010. možete biti sigurni da ste izvrsno investirali i da ste nabavili genijalno vino. Međutim, u Burgundiji sve ovisi o proizvođaču.

Možete potrošiti tisuću, dvije ili tri tisuće eura na samo jednu bocu vina s oznakom najpoznatijeg bijelog crua na svijetu, dakle Le Montracheta, i vino može razočarati. Ne govorimo samo o brojnim primjerima iz literature poput čuvenog Parkerova naslova Burgundija-minsko polje, nego i o osobnim iskustvima; probali smo previše burgundskih grand crua i premier crua koji su bili prosječni ili teško oksidirani. Berbe s početka dvijetisućitih osobito su patile od prerane i teško objašnjive oksidacije. Burgundija je, dakle, i danas minsko polje naprosto zato što su grand cru i premier cru vinogradi rascjepkani između veoma mnogo vinarija i vinogradara.

Sam Le Montrachet sa svojih malih osam hektara najdragocjenijeg chardonnaya na svijetu, buteljira se u tridesetak različitih izdanja. Stoga je, ponovimo, u Burgundiji ključno poznavati proizvođače. Ni cru niti cijene ne govore toliko o stvarnoj kvaliteti vina kao ime vinara. A kuća Jacques Prieur iz Mersaulta spada među pouzdanije burgundske vinarije. Jacques Prieur vuče svoje korijene iz 19. stoljeća. Vrhunac afirmacije Prieur je doživio poslije Drugoga svjetskog rata. Krajem osamdesetih godina tvrtka je bila u prilično problematičnom stanju, s previše nasljednika koji se nisu mogli složiti oko daljnjeg zajedničkog rada. Pa je nekoliko poznatih francuskih vinskih obitelji otkupilo veći dio Jacquesa Prieura, dok su neki od Prieurovih nasljednika zadržali manjinske udjele.

Današnji je većinski vlasnik Eduard Labruyere. Obitelj Labruyere, porijeklom iz Beaujolaisa, posjeduje četiri važne vinarije. Uz Jacques Prieur tu su još Chateau Rouget u Pomerolu, Domaine Lebruyere u Moulin a Ventu i Champagne Labruyere u Verzenayu. Labruyeri su u Jacques Prieuru primijenili niz novih praksi u podrumu i u vinogradu. Kad je riječ o podrumu, kod bijelih se vina drastično smanjio utjecaj novog drva, dok se u vinogradima uvodi organski režim proizvodnje. Vina se, nadalje, buteljiraju u skladu s lunarnim kalendarom. Zanimljivo je da je Prieur prešao na Diamove čepove, ali ne zbog straha od TCA nego zato što smatraju da Diamovi čepovi usporavaju oksidaciju. Prieurova vina , koja u Hrvatsku uvozi Acrobat Dina Kušena, jučer je na VAPT-u predstavio direktor prodaje Jean Baptiste Soulier.

Sulier je, među ostalim, istaknuo da Prieur ima vinograde na čak devet grand crua. Prieur također uzgaja grožđe na 14 premier crua. Radi se o jednoj od rijetkih burgundskih vinarija, s podjednakom zastupljenošću crnih i bijelih grand crua. Prezentacija je počela crnim vinom, Volnayem Clos de Santenots iz 2020. koje je plemenito, elegantno, duboko, dosta koncentrirano, ugodno voćno i posve premlado. Slijedila su dva Mersaulta, od koji je Perierres iz 2018 pokazao dosta senzacionalnu razinu mineralnosti i veoma čvrstu strukturu s dugim, limunasto orašastim završetkom. Grand Cru Corton Charlemagne iz 2019. već je sada fenomenalan: kremast, širok, pun, raskošan, naglašeno hedonistički. Radi se o jednom od najužitnijih bijelih burgundaca koje smo probali unatrag par godina.

Slijedilo je veliko finale: Prieurov Le Montrachet iz 2014. godine u ovom trenutku vrijedi 99 do 100 bodova. U vrijeme izlaska na tržište dobivao je između 95 i 96 bodova, no vina poput Le Montracheta iz dobrih berbi uvijek treba čekati. Deset godina stari Le Montrachet u čaši se mijenjao iz minute u minutu. Na prvom su se nosu osjetile, ali ugodno, nijanse laka. Slijedilo je prezrelo tropsko voće, citrusi s vrhnjem, tragovi zrelih bijelih bresaka. Ovakav bi se bouquet trebao izučavati u svakoj relevantnoj sommelierskoj školi. Okus je uglavnom pratio arome, s malom, diskretnom primjesom slanog karamela u mineralnom aftertasteu. No, struktura i tekstura ovog genijalnog vina apsolutno su nenadmašne. Ono je puno, moćno, čisto, elegantno, svježe i beskrajno dugo. Beskrajno znači da se okus zadržava minutama. Prieurov Le Montrachet, kao i druga Prieurova vina koja smo kušali na VAPT-u, dragocjeni su prilog učenju o Burgundiji.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.