Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ZA I PROTIV Lekina ikra od pastrve nije loša, ali je preskupa i ne bi se smjela zvati kavijar

Obitelj Leko prije mnogo je godina u Gackoj počela uzgajati pastrve. Biznis je cvjetao. Supermarketi i delikatesni dućani bili su puni Lekinih dimljenih pastrva i malih staklenki narančaste ikre od pastrva. Onda je prije nekoliko godina Leko d.o.o. došao u ozbiljne financijske probleme.

Tvrtka je preživjela zahvaljujući Tedeschijevom Atlanticu koji je otkupio skoro sve pastrve iz uzgajališta u Gackoj: Atlantic od 2021. proizvodi Argetu od pastrve. A u dućane se polako vraćaju i teglice s “ličkim kavijarom”. Ovog smo tjedna Lekinu ikru od kalifornijske pastrve kupili u kvartovskoj Mrkvici.

Ikra je prilično fina, blago hrskava, tek umjereno masna, s distinktivnim  ribljim okusom. Radi se, definitivno, o dobrom i autentičnom proizvodu koji ćemo i dalje povremeno kupovati, ali koji ima i nekoliko loših strana. Prvo, Lekina se ikra službeno zove Kavijar od pastrve, što je tipičan slučaj netočnog brendiranja proizvoda.  Kavijar je isključivo proizvod od ikre jesetre. Ne postoji kavijar od lososa, od morskog zeca, od cipla, pa tako ni kavijar od pastrve.

Na Lekinim bi teglicama moralo pisati Ikra od pastrve. Drugo, 25 eura za 100 grama čini nam se malo preskupo. Za 25 eura možete, primjerice, kupiti limenke vrhunske francuske pačje i gusje jetre koje su gastronomski ipak nešto plemenitije od Lekine ikre. Za 25 eura možete kupiti i 100 grama odlične bellote, narezane pred vama. Treće, Lekina je ikra blago preslana. Lekina ikra od pastrve dobro se slaže s ružičastim pjenušcima i osobito šampanjcima. Mi smo je probali uz izvrstan , voćno-kremasti Maillartov Rose.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.