Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Crne gljivice koje se hrane alkoholom postaju ozbiljan problem vlasniku Johnnie Walkera.

Najznačajnijoj globalnoj makrokompaniji jakih alkoholnih pića Diageu, u čijem je portfelju i veliki brend škotskih whiskyja Johnnie Walker, trenutno ozbiljne probleme zadaje ni više ni manje nego jedan mikroorganizam. Koliko god možda zvučalo suludo i komično, Diageu nije do smijeha. Evo o čemu je riječ.

Još 2014. godine obitelj Chalmers iz škotskog Bonnybridgea zatražila je sudsku pomoć oko problema gljivice koja se počela širiti njihovim kućanstvom stvarajući crne naslage. Sve je rezultiralo i podizanjem sudske tužbe 2017. godine uz traženje odštete od 40.000 britanskih funti, a kulminiralo postupkom u kojem Chalmersi direktno optužuju Diageo kao odgovorne za štetu na njihovoj imovini.

Thomas i Gail Chalmers kupili su kuću 2002. godine za 140.000 funti koja je 2017. procijenjena na 190-195.000 funti. Ali obitelj smatra da je vrijednost kuće srušena za 5-10 posto zbog gustih crnih naslaga gljivica.

Kako se kuća nalazi u samoj blizini skladišta bačava whiskyja u vlasništvu kompanije Diageo, odgovornost vide upravo u tome. Naime, naslage stvara gljivica Baudoinia compniacensis koja se hrani molekulama etanola (etilnog alkohola) u zraku. Atmosfera oko destilerija prepuna je alkoholnih para zbog isparavanja iz bačava, odnosno efekta poznatog kao Angels’ Share (ideje skovane kao objašnjenje gubitka tekućine u bačvama, slikovito rečeno popiju je anđeli)

Baudoinia compniacensis odavno je poznat mikroorganizam, ozbiljnija istraživanja provedena su još krajem 19. stoljeća u Cognacu gdje su naslage gljivice postajale ozbiljan problem na skladištima, ali i okolnim stambenim kućama. Voditelj projekta istraživanja i ravnatelj Udruženja francuskih destilera Antonin Baudoin po kome je gljivica kasnije dobila ime, tada je pisao: “Vlasnici podruma u kojima se čuvaju destilati svako malo moraju detaljno čistiti zidove. To je prava pošast.”

Guste crne naslage koje podsjećaju na tragove gorenja, penju se od temelja prema krovu i posve su uobičajena stvar u velikom broju destilerija. Bijele zgrade skladišta američkih bourbona gotovo su nezamislive bez tih crnih naslaga, a brojna starija škotska skladišta praktično su potpuno crna. Danas se baudoinia često naziva i whisky gljivicom.

Zasad nema dokaza o utjecaju baudoinie na zdravlje ljudi (iako postoje generalne preporuke o oprezu za djecu i osobe slabijeg imuniteta) ali estetski je to ozbiljan problem. Ne samo zgrade nego i automobili, oprema, čak i okolno drveće mogu ozbiljno biti zahvaćene crnilom. Jack Daniel’s također ima problem s tužbama, jer se jedan od susjeda destilerije žalio zbog rastućih troškova čišćenja svoje kuće, ali i vrta i cvjetnjaka koji se potpuno zacrne.

U konkretnom slučaju tužbe obitelji Chalmers, sudski se slučaj odvijao tako da su sudski zatražili odštetu, a odgovornost je izravno prebačena na Diageo. Dom Chalmersovih nalazi se 350 metara od Diageovog trošarinskog skladišta u Bonnybridgeu u Falkirku. Dakako, Diageo je u potpunosti negirao odgovornost. No, sutkinja u Edinburghu je u lipnju prošle godine zaključila kako su “razmjeri štete dovoljno značajni za pokretanje službene istrage.”

“Obim čišćenja i održavanja nadilaze uobičajene potrebe te se Diageo suočava i s odgovornošću za sve troškove održavanja koje su imali tužitelji,“ navela je u obrazloženju odluke.

Diageov odvjetnički tim na to je uložio i službeni prigovor i zatražio odbacivnje tužbe. No, na ročištu prošlog tjedna drugostupanjski sud u Edinburghu odbacio je Diageov prigovor. Naime, Diageo ne negira postojanje baudoinie, ali ne smatra se odgovornim za troškove čišćenja i održavanja te drži da vrijednost imovine ne može biti umanjena jer nema dokaza o zdravstvenoj štetnosti gljivice. Takve argumente edinburški sud smatra nedovoljnima.

Nastavak, a možda i epilog ovog desetogodišnjeg procesa očekuje se do kraja godine, a Diageo jasno naglašava da ne misli odustati od rušenja tužbe iako su im izgledi sve slabiji. Moguća presuda u korist tužitelja, obitelji Chalmers, zasigurno će pokrenuti lavinu novih tužbi ne samo u Škotskoj nego i diljem svijeta, posebno u SAD-u.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.