Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebački Papavero, koji se po medijima promovira kao ekspert za rižoto, uopće ne kuha rižoto

Zagrebački talijanski bistro Papavero Pizza & Food Lab  zadnjih se tjedana u medijima promovira sa serijalom recepata za klasična talijanska jela rižoto, carbonaru, domaće gnocche sorentina, izradu svježe paste, s detaljnim uputama za izradu bez prečica i industrijskih sastojaka.

Glavni adut ovih recepata su Papaverova stručna znanja u njihovoj pripremi, sve je puno dobrog brašna, svježih jaja, zrelih rajčica i mirisnih začina, pa smo otišli u Papavero Pizza & Food Lab na Mlinovima probati neka od tih lijepo opisanih jela uživo. U Papaveru, međutim od tih jela nema ni traga. Na prilično generičkom meniju koji se bazira na pizzama, nema nijednog rižota. Nema carbonare. Nema nikakvih domaćih njoka sorentina. Papavero drži pizze, špagete i lazanje bolognese, cheeseburger i jednu salatu. Među predjelima se najautentičnijim čini saltimbocca Napoletano, dok se dodatni, sezonski meni bazira uglavnom na tjesteninama, buči i dosta tartufate. Rade i tri posebne vrste pizza od kiselog tijesta, tri panouzza, od kojih su dva s tartufatom.

Naručili smo sourdough pizzu Crudo&Burrata s s fior di latte, pelatima, talijanskim pršutom i burratom. Pizza je nešto manja od standarda ali je debela i prozračna, s tankom hrskavom, dobro zapečenom koricom i dnom. Iako je ugodnog okusa, nema onaj divni karakterni miris tijesta koje daju jaka brašna i duge fermentacije. Pizza je atraktivna, dolazi s puno sočne burrate i lijepo složenih cvjetova pršuta, i s malo pesta srednje klase, koji srećom ne sadrži češnjak pa pizzi daje poželjnu herbalnu svježinu.

Špageti bolognese su posve osrednji, tjestenina je kuhana kako treba al dente, ali ragu je imao jak miris luka a meso okus kao da nije dovoljno dugo kuhano, dok smo parmezan, riban unaprijed, smo tek kad smo zatražili. Ostavljamo mogućnost da je kuhar na paštu prvo stavio malo parmezana pa onda ragu, što je stari ortodoksni način serviranja bolognesea, ali to nismo osjetili u ukupnom, vrlo rustikalnom i prosječnom okusu bolognesea. Uz hranu smo dobili talijansko maslinovo ulje srednje kategorije.

Papavero uz niz indutrijskih drži nekoliko dobrih piva poput Zmajskog Therapyja i Pilsnera i APA-e Nove Runde, hrvatska vina bolje da i nema s obzirom na etikete na karti, izbor talijanskih vina nije puno bolji. Najatraktivniji na karti pića je izbor sedam talijanskih koktela poput Huga, Aperol Spritza i Mimose, koji čovjeka uvijek razvesele, pa i onda kad se razočara kao nedužni gost koji povjeruje da Papavero kuha vrhunski rižoto.

U Papaveru u vrijeme kad se ljudi vraćaju s posla nije bilo puno gostiju, došlo je nekoliko dostavljača, a atmosferu su dizali tek pogled na peć za pizzu u kuhinji, talijanska pop glazba i simpatična i efikasna konobarica. 

Dosta je licemjerno da se restoran koji u stvarnosti ne pokazuje ambiciju da bude išta više od kvartovske talijanske zalogajnice opće prakse, u medijima reklamira  kao laboratorij ozbiljnih znanja o klasičnoj talijanskoj kuhinji. 

PAPAVERO PIZZA&FOOD LAB

Mlinovi 85A, Zagreb

HRANA 3 PIĆE -3 VINO 2 AMBIJENT +3 SERVIS -4

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.