Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BERBA 2023. Ovogodišnji en primeur istarskih održat će se 12. veljače u zagrebačkoj Esplanadi

vinistra-g

Vinistra je najavila ovodišnje premijerno kušanje malvazija, koje će se održati 12. veljače u zagrebačkoj Esplanadi.  Berba 2023. u Hrvatskoj bila je jedna od najkompliciranijih još od legendarne 2014. koju svi žele zaboraviti.

U većini hrvatskih regija obilježile su je velike kiše u lipnju, napadi pepelnice i peronospore, ponegdje i ljetne tuče. Urodi su na mnogim mjestima bili bitno niži, negdje i upola niži. Istarski vinari i vinogradari nisu bili pošteđeni. No, za razliku od 2014. koja je bila naprosto katastrofalna, na rezultate ove berbe vinari su mogli utjecati dodatnim radom u vinogradu i specifičnim odlukama.

vinistra-ocjenjivanje

Srećom, sunce je krajem kolovoza i u rujnu spasilo berbu. Neki vinari tvrde da su dobili možda i najbolje grožđe otkad imaju vinograde. Malvazije su prema ocjeni većine istarskih vinara dobre do odlične, dok je situacija s crnim sortama bila lošija, uz nekoliko izuzetaka poput Medeinog merlota iz slavnog vinograda Punta Greca.

Ukupni dojam nakon stresne godine jest da 2023. nije razočarala, a rezultati će se u Esplanadi početkom veljače moći kušati u dvije degustacije. Ranija, koja se održava od 13 do 16 sati otvorena je samo za poslovnu publiku, degustacija otvorena za javnost počinje u 16 sati.

Ulaz je kao i svake godine besplatan. Kao i na svakom en primeuru, u Esplanadi će biti organizirano i posebno kušanje mladih istarskih malvazija, za koje se možete prijaviti OVDJE. Zagrebački en primeur tradicionalno je najava centralnog godišnjeg Vinistrinog eventa koji se oddržava u Poreču. Ove godine od 10. do 12. svibnja u porečkoj dvorani Žatika održat će se jubilarna 30. Vinistra.  

Fotografije Merlo De Graia 

VINISTRA EN PRIMEUR

Esplanade, Zagreb

12. veljače 2023

13:00-16:00 B2B, 16:00-19:00 tasting za javnost

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.