Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PRIJELAZNI ROK Matija Bregeš vraća se u Boškinac, glavni chef Baltazara bit će Marko Jantolek

jantolek-baltazar

U petak 9. veljače u Baltazaru gostuje Deni Srdoč, bivši glavni chef riječkog Neba u Hiltonu Costabella, koji je ovih dana prešao na konzultantsku funkciju u tom restoranu. Večera na kojoj Srdoča u Baltazaru ugošćuje chef Matija Bregeš, ujedno je Bregešova oproštajna večera.

Matija Bregeš, koji je u Baltazar došao iz paškog Boškinca 2021. godine,  vraća se u Boškinac, a na mjestu glavnom chefa Baltazara naslijedit će ga Marko Jantolek, koji mu je sada sous chef. Riječ je o donekle očekivanoj promjeni. Bregeš je u Baltazar došao pokrenuti progresivniju, fine dining ekstenziju restorana skupa s Igorom Čimburom. Baltazar 2.0 lani je trebao uvesti još ambiciozniji format, neku vrstu chef’ tablea s menijem baziranim na namirnicama iz Baltazarova uzgoja.

Bregeš i Čimbur zajedno su pokrenuli i projekt Green Yard, uzgoj organskog mikrozelenja za restorane, koji je dobro krenuo. Sa smrću vlasnika i osnivača Baltazara, jednog od najznačajniijih zagrebačkih restoratera Bobe Čimbura, strategija se promijenila. Obitelj Čimbur fokusirala se na tradicionalni dio Baltazara koji, kažu, žele razviti u najbolji restoran nakocnalne kuhinje u Zagrebu i do daljnjega se neće baviti fine diningom. Pa Matija Bregeš logično mora potražiti drugu opciju, ambiciozni fine dining restoran. S tog stanovišta Boškinac je najprirodnije moguće rješenje.

Matija Bregeš u Boškincu je odradio izuzetno uspješan mandat, Boškincu je donio Michelinovu zvjezdicu. Nakon Bregešova odlaska Boškinac nije uspio naći chefa koji bi u fine diningu dugoročno vodio kuhinju na razini Matije Bregeša. S druge strane, Marko Jantolek je i došao u Baltazar u trenutku kad su se planovi daljnjeg razvoja restorana već mijenjali. Jantolekovo imenovanje na poziciju glavnog chefa Baltazara pripremalo se kroz njegovu suradnju s Bregešom.

Marko Jantolek talentiran je i perspektivan kuhar. U Fridi i Matrixu pokazao je da može kompetentno voditi kuhinju. Jantolekovi meniji su dobro promišljeni, ambiciozni i zanimljivi. Ovim transferom trebala bi se okončati Baltazarova turbulentna godina, a Boškinac se vratiti na svoje najbolje postavke. Igor Čimbur i Sara i Matija Bregeš nastavit će zajedno razvijati Green Yard.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.