Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hotel koji se olako riješio dvostrukog Michelinova chefa ne može računati na osobiti ugled

Prije otprilike dva mjeseca iz samog smo vrha hrvatskog turističko-hotelskog biznisa dobili informaciju da Deni Srdoč više neće biti glavni chef Michelinova restorana Neba. U prosincu smo nazvali gospodina Srdoča da provjerimo tu za nas posve neočekivanu informaciju. Deni Srdoč informaciju je naravno demantirao, kao što bi učinio svatko tijekom osjetljivih poslovnih pregovora.

Danas, otprilike mjesec dana poslije našeg upita na koji smo dobili negativan odgovor, objavljeno je da Deni Srdoč, eto, više nije glavni chef Neba. Naši su informatori naime tvrdili da češki vlasnik riječkog Hiltona Costabella Srdoču ne želi produžiti partnerski status u Nebu nego mu je ponudio konzultantski ugovor, pa je navodno dogovoreno da chef Srdoč ostane u Nebu kao konzultant do kraja 2024. godine. No, to je manje bitno. Puno je važnije da se češki Hilton u Rijeci de facto riješio briljantnog chefa, koji mu je donio Michelinovu zvjezdicu.

Jer, ako glavni chef postane konzultant ili bilo što drugo, to je kao da  glavni nogometni  trener postane savjetnik ili sportski direktor. Radi se o očiglednoj degradaciji, jer je glavni trener kao i glavni chef, čovjek je s najvećom odgovornošću i ovlastima u klubu. A ako je Hilton Costabella na ovaj ili onaj  način degradirao jedinog hrvatskog chefa koji je dvama restoranima donio Michelinove zvjezdice, o tom hotelu i njegovom vlasniku ne treba misliti ništa posebno dobro. Ovaj je slučaj, naravno, još širi: od deset hrvatskih restorana s Michelinovim zvjezdicama četiri su u manje od pet godina promijenili chefove, neki i nekoliko. Što zapravo govori da je chefov autoritet u hrvatskom ugostiteljstvu usprkos visokim plaćama zapravo prilično nizak.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.