Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mladinin Terra Falconis vrlo je dobar radni pjenušac, koji će za pet do šest mjeseci odležavanja u boci biti još pitkiji

Terra Falconis prvi je pjenušac nove plešivičke Mladine. Nove zato jer je prije nekoliko godina Pago Croatia od Fortenove kupio najveću plešivičku vinariju. Pago Croatia u vrlo je kratkom vremenu, uz pomoć renomiranog enologa Milana Budinskog, od zapuštene Mladine stvorio modernu vinsku kuću koja se odmah svrstala među najdinamičnije aktere plešivičke vinske scene.

Nova Mladina startala je s brendom Erdoro, pod kojim se proizvode mirna vina; Erdorov bazični Sauvignon iz 2022. jedan je od najatraktivnijih u Hrvatskoj, dok Sauvignon s crnom etiketom, koji je prošao kroz drvo, pokazuje ozbiljnu kompleksnost. Uoči Božića Mladina je predstavila i svoj prvi pjenušac Terra Falconis. Ime, naravno, izravno asocira na Jastrebarsko. Terra Falconis napravljen je od chardonnaya, bijelog pinota i crnog pinota. Ima vrlo mali dosage, a odležavao je 15 mjeseci što je zakonski minimum za šampanjce.

Terra Falconis pjenušac je vrlo čvrste, gotovo piramidalne strukture s jako puno svježine, citrusnih aroma i zasad tek ponešto nijansi brioša i badema. Veoma je sočan, energično pjeni i trenutno ostavlja gotovo agresivan dojam. Za nekoliko mjeseci u boci postat će elegantniji i aromatski bogatiji, ali se već sada vrlo lako i užitno pije, u što smo se u srijedu uvjerili u zagrebačkom Theatriumu gdje smo prije ručka za pola sata popili nekoliko čaša. Mladinin Terra Falconis još je jedan dokaz da je Plešivica uvjerljivo najpodesnije hrvatsko vinogorje za proizvodnju klasičnih pjenušavih vina. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.