Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

IZNENAĐUJUĆI AUKCIJSKI REKORD Netko je upravo dao 2,8 milijuna dolara za bocu irskog whiskeya 

Sekundarno tržište whisk(e) ne pokazuje naznake smirenja. Naprotiv. Boca The Emerald Isle whiskeya iz The Craft Irish Whiskey Co na nedavnoj je aukciji prodana za 2,8 milijuna dolara. To je novi rekord i službeno najskuplja boca single malta svih vremena.

Trostruko destilirani whiskey prodan je Mikeu Daleyju, jednom od najjačih američkih kolekcionara s više od tisuću boca vrlo rijetkih škotskih, irskih i američkih whisk(e)ya u zbirci. The emerald Isle postigao je ovako visoku cijenu jer je 30 godina odležavao u bačvama i ima ga dovoljno za samo sedam boca. Dosad je rekord držao The Macallan iz 1926. prodan prošlog studenog za 2,7 milijuna dolara. Daley je nakon kupnje izjavio da je irski whiskey budućnosti i da je uzbuđen zbog ove kupnje kao kolekcionar, a još više kao čovjek koji uživa u piću. 

Okej, uz bocu whiskeya u kutiji od orahovine dolazi i Fabergé jaje sa smaragdom značajne karataže, poseban sat i par Cohiba cigara, ali to je očekivana prezentacija u ovoj kategoriji. Cijenu naravno nosi whiskey. Irish whiskey relativno je nova opsesija kolekcionara i dobra investicija za neke od njih, jer se rijetki i luksuzni škotski whisky već smatra prezasićenom scenom. Neki poput Daleya uvjereni su da će Irci za nekoliko godina imati isti status kao Škoti. 

Ova aukcija fantastičan je poslovni uspjeh i za The Craft Irish Whiskey Co. Jay Bradley osnovao je ovu tvrtku da bi afirmirao irski whiskey kao luksuzno piće i obnovio reputaciju najboljih irskih destilerija. S portfoliom najrjeđih whiskeya koji obuhvaća The Devil’s Keep, The Brollach i The Taoscán Collector’s Edition, Bradley je u manje od dvije godine od osnivanja firme irski whiskey doveo na sva bitna mjesta ultraluksuznog tržišta. Na tome, kako je izjavio, mora još puno raditi, ali činjenica da je upravo njegova boca sada najskuplja na svijetu, mogla bi mu skratiti put do cilja.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.