Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

LEDENO VRUĆA LISTA Što pijemo na minus osam – 5 fenomenalnih vina koja će vas ugrijati i zabaviti

Usred smo najhladnijeg tjedna u zadnjih dvanaest mjeseci. Snijega nema, jer ga naravno svugdje u svijetu ima sve manje. Ali je zato ozbiljno hladno. Telefoni su u srijedu navečer u Zagrebu pokazivali minus 7 ili minus 8. Tako niske temperature traže posebna vina; gusta, bogata, raskošna, topla, katkad slatka, prije svega crna i moćna.

Na minus 8 ili na minus 10 ne bi trebalo piti crna vina s visokom kiselinom poput terana ili crnog pinota. Trebaju nam zapravo vina velikog tijela, niže kiseline i visokih alkohola: visoki alkohol jedan je od najefikasnijih protuotrova za niske temperature. U zadnjih smo nekoliko dana, otkako je baš jako zahladilo, navečer otvarali nekoliko idealnih vina za siječanjsku studen. Evo što smo sve pili od nedjelje do danas.

1. Frano Miloš Desertni Stagnum 2016. – Pelješac

Milošev Desertni Stagnum sa 16 posto alkohola i 80 grama rezidualnog šećera najbolje je hrvatsko desertno vino uz Benvenuti Muškat San Salvatore. Desertni Stagnum doslovno je prebogat, preraskošan i prepun aroma i okusa božićnih kolača zaokruženih plaštom pečenih šljiva i svježih kupina. Ovo je vino doslovno genijalno ali i teško dostupno. Ako ga bilo gdje vidite nemojte pitati za cijenu. Kupite, uživat ćete i pamtit ćete ga idućih desetak godina. Ili dulje.

Gastropreporuka Sacher torta, Amedei, Cluizel, Domori ili Taman  čokolade (ili 70 postotni Lindt). Vrlo slani plavi sirevi poput roqueforta i stiltona sa suhim voćem

2. Madirazza Dingač Selection 2012. – Pelješac

Uvijek kad kušamo odležana vina Tončija Madirazze ostanemo prilično začuđeni ne samo elegantnim stilom, nego i dubinskom kvalitetom Madirazzinih Dingača. Dingač Selection iz 2012. zanosno je baršunast, opojno balzamičan, perfektno balansiran, s još jako puno aroma i okusa tamnog svježeg i suhog voća. Radi se o jednom od najboljih Dingača na hrvatskom tržištu. Toči se u nekoliko zagrebačkih popularnih restorana poput El Tora i Mareda, a možda se još uvijek može kupiti u Vivatovim vinotekama. Zalihe su nažalost definitivno na izdisaju.

Gastropreporuka pašticada, boeuf bourguignon, janjetina s ražnja, janjeći kotleti 

3. Catena Zapata Catena Alta Cabernet Sauvignon 2018. – Argentina (Lu Ma Ekskluziv)

Catena Zapata uvjerljivo je najvažnija vinarija u povijesti argentinskog vinarstva. Catena Alta spada u srednji rang vina Catene Zapate, koja dolaze iz vinograda s vrlo velikih nadmorskih visina. Cabernet sauvignon Catena Alta ujedinjuje intenzitet kalifornijskih caberneta s nevjerojatnom svježinom argentinskih crnih vina iz Anda. Riječ je o jednom od najboljih caberneta na hrvatskom tržištu.

Gastropreporuka tartar biftek, bifteci, janjeći kotleti

4. Badel Korlat Syrah 2014. – sjeverna Dalmacija

Da bismo razumjeli najbolji Korlat proizveden do danas, moramo znati da je 2014. godina bila najgora berba u cijeloj Hrvatskoj još od 2010. Usprkos groznoj, poplavnoj berbi, Korlatov Syrah iz 2014. osvojio je zlato na Decanterovim Svjetskim nagradama. Kako je to moguće? Korlat je iza Dingača najdragocjeniji veliki vinograd u Dalmaciji. Bura i tramuntana pušu doslovno od 0 do 24, uzgoj je ekološki zato što pesticidi uglavnom nisu potrebni, a grožđe je po cijeli dan izloženo suncu ali zaklonjeno bujnom lisnom masom. Topli, začinski, blago papreni Korlatov Syrah iz 2014. jedno je od najboljih hrvatskih crnih vina proizvedenih u ovom stoljeću.

Gastropreporuka Ovo bi veličanstveno vino trebalo piti uz dugo odležane steakove, uz wagyu ili uz jelenji file 

5. Emilio Lustau Pedro Ximenez San Emilio – Jerez, Andaluzija (Vivat )

Pedro Ximenez najslađe je vinsko grožđe na svijetu. Emilio Lustau jedan je od najvažnijih proizvođača sherryja, fortificiranog vina iz Andaluzije. PX San Emilio sadrži zastrašujućih 385 grama neprevrelog šećera, mračan je kao najduža noć u godini, ljepljivo gust, prearomatičan, pun suhog tamnog voća, cimeta i čokolade i apsolutno genijalan. Konzumirati u malim količinama, uz jako slatke deserte poput babke ili međimurske gibanice.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.