Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Moëtov Grand Vintage 2015. toliko je bogat i moćan da se jučer odlično složio čak i s tartar biftekom

Moët et Chandon, najveći proizvođač šampanjca na svijetu, deklarirao je 2015. kao svoju 76. berbu. No, bolji poznavatelji Moëta i šampanjaca znaju da Grand Vintage nema puno veze sa svojim prethodnikom Vintage Moëtom. Radi se o dva stilski potpuno različita šampanjca. Kad smo 2009. u Epernayu razgovarali s Moëtovim glavnim podrumarom Benoitom Gouezom, ponosno nam je rekao: “Dobro ste prepoznali, Grand Vintage nešto je sasvim novo u Moëtovu portfoliu. It s my baby!”

Gouezova zamisao koja se već dvadesetak godina dosljedno realizira, bila je da proizvede Moët suprotan Moëtu. Moët et Chandon Brut Imperial lagani je šampanjac bez distinktivnih aroma i okusa, koji se puni u više od 30 milijuna butelja godišnje. Brut Imperial vino je za najširu publiku. Gospodin Gouez s Grand Vintageom ciljao je konosersku publiku, koja u šampanjcu želi vrlo snažne, distinktivne arome i okuse.

Gouez je bio pod očiglednim utjecajem pojedinih uglednih growera poput Tarlanta, od kojeg je uostalom kupovao dio grožđa za Grand Vintage. Gouezov agresivni, duboki stil Grand Vintagea 2015. se godine suočio s dosta teškin izazovom. Berba 2015. u Champagni je obilježena najtoplijim ljetom do danas i velikom sušom. Chardonnay je u mnogim dijelovima Champagne prezreo dok je crno grožđe davalo dobar materijal za mirna crna vina, u što smo se uvjerili kad smo u Reimsu u listopadu 2022. popili par boca crnog Coteaux Champenoisa iz 2015. Sam Gouez u promotivnim je istupima u povodu lansiranja Grand Vintagea iz 2015. o toj berbi govorio kao o “početku novog dana za Champagnu, zbog očiglednog utjecaja klimatskih promjena.”

Klimatske su se promjene manifestirale i u brojkama: berba 2015. dala je bazna vina s prosječnih prirodnih 10,5 posto alkohola, što je za Champagnu puno, ali s niskim kiselinama, dok je pH iznosio 3,09 što je više od desetgodišnjeg prosjeka.

Utoliko je 2015. podsjećala na 2003. Benoit Gouez maestralno je riješio problem sušnog i vrućeg ljeta: napravio je vjerojatno najbogatiji Grand Vintage dosad, koji pokazuje da je grožđe bilo veoma zrelo što, međutim, ne smeta. Grand Vintage iz 2015. koji se sastoji od 68 posto crnog grožđa i 32 posto chardonnaya, duboko je, monumentalno vino prepuno mirisa toplih brioša, marcipana, dimljenih badema, vanilije i pečenih jabuka, s jako kremastom, širokom teksturom i dugim, opet bademastim, gorko-slanim završetkom. Struktura je čvrsta i linearna, a tekstura veoma kremasta, s ponešto agresivnih elemenata u mjehurićima. Grand Vintage iz 2015. toliko je snažno i svestrano gastronomsko vino da se jučer u Esplanadinom Le Bistrou podjednako dobro složio s dimljenim rižotom s mrkvom i s klasičnim, izvrsnim tartar biftekom.

Grand Vintage iz 2015. u Decanteru je dobio zasluženih 97 bodova. Radi se doista o vrhunskom Moëtovu šampanjcu za sve one koji ne vole Moëtov Brut Imperial.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.