Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

LAST MINUTE SHOPPING 15 sjajnih šampanjaca uz novogodišnju večeru za 30 do 279 eura

Šampanjci više ne moraju biti luksuz. U Hrvatskoj možete kupiti vrlo dobar šampanjac već za 26 do 30 eura, a zaista odličan za manje od pedeset eura. Stoga je sastavljati listu novogodišnjih šampanjaca čisto zadovoljstvo.

Na listi, nažalost, nema viših linija Bollingera, Billecart Salmona i Roederera, tri šampanjske kuće koje iznimno cijenimo, jer su njihovi uvoznici u posljednje vrijeme više orijentirani na veleprodaju nego na maloprodaju. Ali i bez Cristala ili Nicolas Francoisa, popis šampanjaca za zadnji shopping u 2023. čini nam se prilično uzbudljiv. 

1. Dom Perignon 2013.

Perignon iz 2013. godine nije monumentalan i dubok kao iz veličanstvene 2012. Ali je upravo savršeno elegantan i komunikativniji od svog senzacionalnog prethodnika. CIJENA 232 eura (Miva, Galerija vina i druge vinoteke i trgovine delikatesama) 

2. Egly Ouriet Grand Cru Extra Brut

Zagrebački Moments prodaje širi portfolio etiketa jednog od najvažnijih champagne growera. Ovaj izvrsni grand cru duboko je, veliko, gotovo masivno vino koje se izvrsno slaže s različitim jelima, od pata negre, preko škampa, do pečene teletine. CIJENA 134 eura (Moments)

3. Krug Grande Cuvee

Krugov bazični šampanjac, napravljen od crnog pinota, pinot meuniera i chardonnaya, raskošniji je i spektakularniji od većine vintage šampanjaca. Krug Grande Cuvee može se piti doslovno uz sve osim uz steakove i meso visoke divljači. CIJENA 279 eura (Miva, Galerija vina)

4. Louis Roederer Brut Premier

Ovaj hedonistički, široki a opet elegantni šampanjac i dalje je prilično jeftin za svoju kvalitetu. Volimo ga piti uz kamenice, škampe i sushi. CIJENA 60 eura (Vinotrade, Vrutak)  vrijednost za novac

5. Agrapart Mineral Extra Brut Blanc de Blancs

Blizu centra Zadra radi jedna od najljepše uređenih vinoteka u Hrvatskoj, koja drži velik broj šampanjaca, uključujući Agrapartove. Agrapart iz Avizea jedan je od najuglednijih growera, a ovaj chardonnay ekstremnom mineralnošću i elegancijom opravdava svoje ime. CIJENA 163 eura (Atrox, Zadar)

6. Bollinger Special Cuvee 

Bollinger Special Cuvee vječni je klasik i jedan od najboljih gastronomskih šampanjaca na hrvatskom tržištu u šire prihvatljivom rangu cijena. CIJENA 69 do 80 eura (Vinotrade, Vrutak, Fine stvari)

7. Billecart Salmon Reserve Brut

Billecart Salmon iz Aÿa proizvodi neke od najelegantnijih i najpreciznijih šampanjaca na svijetu. Njihovo bazično vino Reserve Brut prvoklasni je aperitiv, koji se dobro slaže sa školjkama, sirovim rakovima i sushijem. CIJENA 57 do 86 eura (Acrobat, Vrutak)

8. Nicolas Maillart Rose Grand Cru 

Nicolas Maillart jedan je od najuglednijih growera, a ovaj čelično strukturirani, vibrantni, gastronomski rose naš je kućni šampanjac kojeg smo u 2023. kupovali na kartone. CIJENA 45 do 50 eura (Vivat) vrijednost za novac

9. Pol Roger Brut

Startno vino omiljene šampanjerije Winstona Churchilla lagano je, prozračno, elegantno i besprijekorno. Radi se o prvoklasnom aperitivu idealnom za otvaranje u ponoć. CIJENA 72 eura (Atrox)

10. Nicolas Maillart Jolivettes Grand Cru Blanc de Noirs

Jolivettes je relativno nedavno proglašen najboljim blanc de noirsom na svijetu. Ovo moćno, gotovo agresivno gastronomsko vino koje možete piti čak i uz biftek, zaista je izvrsna vrijednost za novac. CIJENA 56-63 eura (Vivat) vrijednost za novac 

11. Taittinger Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2012. 

Comtes de Champagne spada među najelegantnije šampanjce svih vremena. Njegova čipkasta tekstura i čisti okus kreme s limunom uzoran su primjer šampanjca od vrhunskog chardonnaya. Idealan je za kavijar i velike škampe. CIJENA 205 eura (Vivat)

12. Lanson Green Label

Prvi organski šampanjac jedne od najstarijih kuća iz Reimsa šarmantno je, živahno i gastronomski svestrano vino: rakovi i školjke, sushi, tartar od tune, bijela riba, ali i francuska salata i šunka u kruhu. CIJENA 78 eura (Lu Ma Ekskluziv Wine & Friends)

13. Larmandier Bernier Longitude Blanc de Blancs

Čuveni grower iz Côte de Blancs proizvodi veoma specifične šampanjce relativno malog tijela, ali jako vibrantne: Larmandier Bernier doslovno pleše po jeziku, ima dugi mineralni završetak i veoma čvrstu, piramidalnu strukturu. Izvrsno vino za dobre poznavatelje šampanjca. CIJENA 76 eura (Moments)

14. Barons de Rothschild Blanc de Blancs

Klasični, elegantni chardonnay jednog od najmlađih šampanjskih brendova fino se slaže s dimljenim lososom, jakovskim kapicama, velikim kozicama ili carpacciom od bijele ribe. CIJENA 76 eura

15. Allart et Fils Brut Reserve

Ovaj vrlo dobri, čvrsto strukturirani šampanjac srednjeg tijela postao je kućno vino mnogih boljih zagrebačkih restorana, od Tekke do OXBO Grilla, jer predstavlja uistinu nevjerojatnu vrijednost za novac. CIJENA 26 do 30 eura (Vivat) najbolja vrijednost za novac

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.