Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jeste li kušali revolucionarni plavi Jack Daniel’s? Mi jesmo, podsjeća na žestoki koktel single malta i bourbona

Plavi Jack Daniel’s Single Malt novi je destilat najvažnije američke tvornice whiskeya. Jack Daniel’s Single Malt s distinktivnom etiketom boje Dinamova dresa, pojavio se na tržišu relativno nedavno, napravljen je isključivo od ječma, ima 45 posto alkohola i nema oznaku starosti.

Plavi Jack prilično je skup, košta oko 130 eura, što je pet puta skuplje od normalnog Jacka, tri puta skuplje od izvrsnog Jack Daniel’s Single Barrela i četrdesetak eura jeftinije od ultimativno prestižne Frank Sinatra edicije Jack Daniel’sa, nazvane po genijalnom pjevaču koji je navodno pokopan s bocom Jacka.

Plavi Jack Daniel’s revolucionarno je piće zato što bi mogao etablirati single malt kao jedan od središnjih stilova američkog whiskeya. Single malt najvažniji je škotski žanr. Japan i Tajvan također proizvode genijalne single maltove. No, u Sjedinjenim je Državama single malt još uvijek relativo rubna pojava. Među najpoznatije primjere svakako spada kalifornijski Wayward, koji se srećom već dugo može kupiti u Hrvatskoj.

Sada kad je Jack Daniel’s, brend gigantske globalne snage, počeo proizvoditi single malt, vrlo je vjerojatno da će Jackov primjer slijediti brojni američki destileri. I tako bi Amerika mogla postati veliki proizvođač prvorazrednog single malt whiskeya. Plavi Jack Daniel’s probali smo poslije pretpremijerne omakase večere u RougeMarin Cityju u Petrinjskoj, iz boce koju smo sami donijeli. Bouquet Jack Daniel’sova Single Malta sastoji se od vanilije, dima, prženog muscovado šećera, mliječne čokolade i toplih zimskih začina i zapravo podsjeća na vrlo ozbiljan bourbon.

Okus je, međutim, gotovo škotski. Na nepcu se osjeti puno suhog voća dok je završetak brutalno suh, gotovo mineralno slan. Završetak traje dullje od minute. Novi Jack Daniel’s, plavi American Single Malt odležan u bačvana oloroso sherrya, opaki je koktel luksuznog bourbona i ekspresivnog single malta. Plavi Jack u Hrvatskoj prodaje web trgovina ECuga.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.