Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NOVI IZVJEŠTAJ Žestoka pića s okusima rasturaju. Dominiraju whisky i ananas 

j-lo-kokteli

Nedavno izvješće Allied Market Researcha otkrilo je da se očekuje da će globalno tržište aromatiziranih alkoholnih pića do 2032. godine generirati 1,8 bilijuna dolara, u odnosu na 1,2 bilijuna dolara 2022. godine.

Ovaj porast, po prosječnoj stopi od 4,6 posto godišnje, potiču “nove preferencije potrošača, osobito onih u dobi od 19-40 godina, koji traže jedinstvena iskustva, stalne novosti i uzbuđenje”, stoji u priopćenju tvrtke.

Potražnja za što različitijim pićima tjera proizvođače da uvode stalno nove okuse, ali ovaj rast donosi im i probleme, zbog sve većih ograničenja upotrebe aditiva. Propisi deklariranja, zakoni i dobnim granicama konzumacije alkohola, provjere starosti, ograničenja reklamiranja alkoholnih pića, sve to proizvođače stavlja pred niz pitanja koja trebaju riješiti da bi iskoristili silno zanimanje tržišta za aromatizirane žestice. Isti izvještaj upozorava i na rast ready-to-drink proizvoda, unaprijed miješanih pića koja se entuzijastično šire.  

Najveće udjele na globalnom tržištu žestokih pića s okusom imaju whisky i ananas. Predviđa se da će pića na bazi whiskyja i dalje dominirati a da će popularnost pića aromatiziranih ananasom i dalje rasti.  Industrija whiskyja trenutno je možda najdinamičnija od svih u industriji pića. Stalne inovacije, novi proizvodi i rast kvalitete privlače masovnu publiku. U izvještaju se navodi i značajan rast ulaganja u istraživanje i razvoj whiskyja i pića na bazi whiskyja, ali i marketinga i distribucije. Whisky je postao posve dostupan srednjoj klasi, količinski i cjenovno.  Rast popularnosti ananasa tumači se uglavnom njegovim privlačnim tropskim okusnim profilom. 

Alkoholna pića s okusom lani su zauzela najveći tržišni udjel, 33,6 posto a očekuje se da će značajno rasti idućih desetak godina. Zanimljivo, važnu ulogu u europskim trendovima ima craft pivo, i to pivo sa svježim i inovativnim dodanim okusima.  

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.