Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jučer smo u Finim stvarima kušali Benriachov The Thirty, whisky od 1000 eura

U butiknoj whiskyteci Fine stvari legendarnog miksologa Zlatka Ivkića jučer je održan Whisky Leaks, smotra posvećena zaista vrhunskim škotskim malt whiskyjima. U punom Ivkićevom butiku moglo se kušati niz originalnih maltova, poput Scallywag Chocolate Edition. Chocolate Edition odležao je u nekoliko različitih vrsta sherry bačvi, uključujući i drvo u kojem je dozrijevao PX. 

PX, pedro ximenez, porijeklom iz Andaluzije, spada među sorte grožđa koje mogu prikupiti najviše šećera, a njegova su vina izrazito bogata i tamna, koncentriran i ozbiljno slatka, što sugerira da su baš bačve PX-a zaslužne za miris kakaa i čokoladni aftertaste koji se doista osjete u Chocolate Edition. Chocolate Edition izvrsno se, naravno, slaže s tamnom čokoladom.

Zatim smo kušali Timorous Beastie, dio čuvene kolekcije obiteljske tvrtke Douglas Laing. Timorous Beastie nazvan je po prvom stihu iz poznate pjesme To a Mouse velikog škotskog romantičara Roberta Burnsa. Douglas Laingov Timorous Beastie klasičan je, otmjeni, suzdržani malt whisky s cvjetnim i citrusnim aromama i okusima, s nešto vanilije i s briljantno integriranih 48 posto alkohola, izvrstan pairing za bolje plave sireve.

Vrhunac subotnjeg tastinga u Finim stvarima u Cankarevoj ulici u Zagrebu svakako je bio spektakularni i Benriach The Thirty. Premda osnovan 1898. Benriach tek relativno nedavno prije manje od četvrt stoljeća postaje veliko ime u lekiskonu škotskih single maltova. Benriach je danas u vlasništvu američkog Brown-Formana, a The Thirty je jedan od njegovih najprestižnijih whiskyja. Trideset godina odležani The Thirty opravdava cijenu, koja se kreće između 745 i 1100 eura za bocu.

The Thirty posjeduje veoma kompleksan bouquet, kojim prvo dominiraju vegetalne arome zelenih oraha, da bi se zatim razvile nijanse pečenih šljiva, kandiranih naranči, mliječne čokolade, cimeta, dimljenih badema i dimljenih oraha. The Thirty je u ustima veoma gust, sladak, raskošan, s baršunastom teksturom, i čistim, prepoznatljivim okusima pečenog voća, začina, kakaa i meda, koji završavaju lagano slanim, dugim, toplim aftertasteom.

Radi se o genijalnom single maltu, čijih se 46,2 posto alkohola senzorski ne osjeti. Poslije iskustva s Benriachom i maltovima sličnog kvalitativnog ranga, pomalo je neugodno piti whiskyje koji peku. Zaista prvoklasni single malt ne peče, neovisno o postotku alkohola. Fine stvari i u subotu su demonstrirale svoju besprijekornu ekspertnu reputaciju, kad je riječ o vrhunskim uvoznim destilatima.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.