Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Madirazzin Grk Herakles iz 2021. godine jedan je od uzornih primjera trenutno najtraženijeg dalmatinskog vrhunskog bijelog vina

Tonči Madirazza s Pelješca proizvodi dvije značajno različite verzije grka. Grk Herakles u visokoj boci koja podsjeća na bordošku, stiliziran je clean and fresh, ali je uspio zadržati supstancu ove veličanstvene, autohtone dalmatinske sorte koju odlikuju dobra kiselina, potencijal dugog odležavanja, južnjački aromatski karakter, blaga gorčina i srednje visoki do jako visoki alkoholi.

Grk Herakles u burgundskoj butelji, proizveden sur lie metodom, širok je, kremast, dubok, bogat i tek u drugoj ili trećoj godini počinje dozrijevati. Danas smo u zagrebačkom Vivatu kupili zadnju butelju (barem zadnju na polici) Madirazzinog Heraklesa iz 2021. Berbe 2022, one u visokoj boci, nije bilo na policama jer je vjerojatno cijela otišla u nekoliko najpopularnijih zagrebačkih i južnodalmatinskih restorana koji ovaj lakopitki, komunikativni grk toče na čaše.

Herakles iz 2021. ujedinjuje raskošnu teksturu, veliko tijelo i visoku kiselinu. Vino je donekle diskretno školovano u hrastu i prepuno herbalno cvjetnih aroma. Kad smo ga prvi put probali u srpnju 2022. godine u podrumu obitelji Madirazza, podsjetio nas je, zbog kombinacije mirisa bijelog cvijeća i mediteranskih trava, na vrhunski Soave.

Sada, poslije godinu i pol u boci, pomalo asocira na Condrieu, jer su se u njemu uz mirise opojnih trava s Pelješca razvile nijanse aroma žutog ljetnog voća, smokava i dunja. Okus je dugačak, citrusno začinski i blago gorak. Radi se o zaista impresivnom vinu, čelične strukture i hrskavo kremaste teksture, koje bi moglo odležavati još desetak godina. Kad bi ga bilo. 

Nadamo se da će u maloprodaju uskoro doći njegov nasljednik Herkales sur lie u burgundskoj boci iz 2022. godine. Grk je trenutno najtraženija dalmatinska bijela sorta. Grk postiže uvjerljivo najviše cijene među svim dalmatinskim bijelim vinima. Jedan od razloga jest činjenica da grka nema. Registrirano je možda tridesetak proizvođača.

Neki od njih, poput Bire, Križa, Zure, Madirazze i Cebala osobito su zaslužni za visoku reputaciju vina proizvedenih od grka. Drugi je razlog što je grk, koji raste na Korčuli i na Pelješcu, uistinu prvoklasna sorta koja ujedinjuje snagu, svježinu, distinktivnu aromatičnost i različite mogućnosti vinifikacije: grk može biti clean and fresh, može biti raskošno, široko toplo južnjačko vino, ali može postati i jedan od najboljih hrvatskih oranža kao u slučaju Grka Križ.

Madirazzin Grk Herkales iz 2021. spada među vina koja će trajno obilježiti renesansu ovog do prije dvadesetak godina potpuno nerazumljivo zaboravljenog grožđa.

Gastronomska preporuka kamenice, sirovi i pečeni škampi, veliki neretvanski gambori, jastozi, hlapovi, sushi s plavoperajnom tunom i jeguljom, oborita riba na gradelama, pečena plavoperajna tuna, ali i ježinci i trilje

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.