Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Stalagmit iz 2021. dosad je najelegantnije vino briljantnog Frane Miloša

“Evo, to je stalagmit,” pokazivao nam je komad krhke, baš lomljive stijene Frano Miloš dok smo lanjskog srpnja na dan otvorenja Pelješkog mosta obilazili njegov divlji i lijepi vinograd kraj mjesta Ponikve. Svi ozbiljni poznavatelji modernog hrvatskog vinarstva složit će se da je Frano Miloš najznačajniji pelješki i dalmatinski vinar unatrag tridesetak godina.

Miloš je sa Stagnumom u Hrvatsku uveo pojam kultnog vina kao novu tržišnu kategoriju, dok je svojim radikalnim i radikalno poštenim vinogradarskim praksama uporno branio ugled i identitet južnohrvatskog vinarstva, napadnutog šleperima grožđa iz susjednih država i tonama preparata iz poljoprivrednih apoteka. Sve do prije nekoliko godina Miloš se bavio samo velikim crnim vinima. Onda se pojavio prvi Stalagmit, vino od rukatca, (maraštine) s viših položaja u Miloševim vinogradima, koje je usprkos minijaturnim količinama ozbiljno zatreslo hrvatsku vinsku scenu.

Radilo se o jednom od najambicioznijih dalmatinskih bijelih vina svih vremena. Prvi su Stalagmiti, iako mineralni i svježi, istodobno bili pomalo grubi, agresivni i teški. Stalagmit iz 2021. koji se ljetos pojavio na tržištu, sasvim je drukčiji. Uz brutalnu mineralnost i čvrstu, čeličnu, krugovsku strukturu, novi je Stalagmit istodobno elegantan, gotovo mekan (maceracija je trajala vrlo kratko), umjereno ekstraktan i zapravo se vrlo lako pije: radi se o najelegantnijem vinu Frane Miloša do danas.

Uz uobičajene arome žutog voća, sušenih citrusa i vruće zemlje, bouquet novog Stalagmita sadrži smilje i prženu kadulju, što ga čini prilično jedinstvenim. Okus je dug, kristalno čist i očekivano mineralan. Sadašnji Stalagmit vjerojatno ne može biti bolji od berbe 2021. Međutim, u narednim bi berbama Frano Miloš u Stalagmit trebao početi dodavati grk. Što bi moglo dovesti do dodatne spektakularizacije ionako spektakularnog vina.

Gastropreporuka škampi na žaru, jastozi i hlapovi, kirnje, ježinci, botarga, kavijar, potrbušiina plave tune, žestoki sirevi poput Kumparičkinih iz Istre ili Škodinih s Paga.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.