Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Querciabellin Chianti Classico Riserva odličan je primjer vina koje se može piti sada, ali može odležavati barem dvadesetak godina

S trajnošću chiantija imamo puno dobrih iskustava. Kod kuće smo, primjerice, nedavno pronašli butelju Antinorijeva Peppolija iz 2013. koja je bila gotovo jednako mlada kao da je riječ o 2020. ili 2021. Ovdje je važno reći da je Peppoli relativno jeftino, jednostavno vino, košta manje od dvadeset eura.

Dobar chianti može dugo odležavati zato što njegovo grožđe, sangiovese, posjeduje relativno visoku kiselinu, koja vino čini živim, ali i dosta finih, mekanih tanina, koji nisu opori kao u cabernetu ili plavcu. U višim rangovima chiantija, onima s oznakom riserva i gran selezione, potencijal trajanja još je znatno veći. No, osobito je važno da je chianti jedno od rijetkih crnih vina, koja se mogu piti i vrlo mlada i prilično stara.

Querciabellin Chianti Classico Riserva iz 2019. godine odličan je primjer vremenske univerzalnosti najpoznatijeg toskanskog vina. Querciabella je, podsjetimo, biodinamička vinarija osnovana prije pedesetak godina. Nedavno smo pisali o njihovom doslovno genijalnom bijelom vinu Batar, cuveeu chardonnaya i bijelog pinota, nazvanom po Batard Montrachetu.

Querciabella je, prirodno, najpoznatija po chiantiju. Chainti Classico Riserva iz 2019. godine koncentrirano je, zamalo masivno vino s 14 posto alkohola, veoma mnogo ugodnih, glatkih tanina, naglašenom kiselinom, ali bez bilo kakvih rubova. Ono je već sad graciozno i perfektno zaokruženo. U bouquetu dominiraju maline i višnje, s dodirom mliječne čokolade i nešto dima. Okus je pun višanja, linearan, s veoma dugim završetkom.

Querciabellin Chianti Classico Riserva iz 2019. izvanredno je vino, koje se zasluženo hvali visokim ocjenama velikog broja međunarodnih kritičara: prosjek je negdje oko 94 do 95 bodova. Riserva iz 2019. vremenom će postati još kompleksnija i uzbudljivija. Bilo bi zanimljivo vidjeti hoće li, recimo za pet ili šest godina razviti arome ruža i suhih smokava, tipične za odležane chiantije najviše klase. Querciabellin Chainti Classico iz 2019. godine spada među tri ili četiri najbolja chiantija, koja se trenutno mogu kupiti u Hrvatskoj. 

Gastropreporuka Bifteci, pašticada, beouf bourguignon, pravi bolognese, jelen i srna, plava tuna s roštilja, svježi losos, iberico, sushi s plavom tunom ili jeguljom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.