Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Shiraz Stiffler’s Mom fruškogorske vinarije Erdevik zasluženo je dobio Decanterovu zlatnu medalju

Mnoga srpska vina koja smo probali, s iznimkama Tonkovićevih kadarki i skoro cijelog portfolija Oskara Maurera, pate od zajedničke vrijednosne mane: radi se o neopravdanom pretjerivanju. Pojedina srpska prirodna vina bizarni su primjeri nepitkosti, a mnoga srpska komercijalna vina dosadni su primjeri bacanja novca na višak nepotrebnog novog drva i na preskupe boce.

Od sličnih mana pati i fruškogorska vinarija Erdevik, čiji se vinogradi prostiru na četrdesetak hektara zasađenih internacionalnim i lokalnim sortama. Primjerice, butelja njihovog shiraza Stiffler’s Mom teža je od butelje Dom Perignona i značajno teža od butelje Leoville Bartona, genijalnog  bordoškog klasika. Prije tridesetak godina mnogi su kalifornijski, kao i neki talijanski i australski vinari, željeli impresionirati kupce preteškim, masivnim bocama. Danas se to smatra ekološki neprihvatljivim.

No, samo vino je izvrsno. Stiffler’s Mom iz 2017. vrlo je moćan, gust, opojni shiraz s perfektno granuliranim taninima, bez većih rubova usprkos 15,5 posto deklariranog alkohola. Bouquet počinje baš snažnim udarom crnog papra. Slijedi prezrelo ali ne i džemasto crno i crveno voće i onaj lijepi, ljetni miris štrudla s višnjama i borovnicama. Tu su još nijanse crne čokolade i dima. Okus se nadovezuje na bouquet, intenzivan je i dug. Struktura je veoma čvrsta, a vino je neobično lakopitko za tako visoki alkohol. Erdevikov Stiffler’s Mom, kojeg uvozi zagrebačka Lu Ma Ekskluziv, zasluženo je osvojio Decanterovu zlatnu medalju.

Gastronomska preporuka  janjetina s ražnja, janjeći kotleti, biftek, odležani steakovi, file srne i jelena

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.