Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kultni biodinamički šampanjac Shaman idealan je wine pairing uz ježince, kamenice i sushi

Marguet je organska i biodinamička šampanjerija iz Ambonnaya. Ambonnay je, uz Ay, prijestolnica crnog pinota u Champagni. Marguet je mala obiteljska vinarija s ukupno osam hektara vinograda. Više od sedam hektara nalazi se u Ambonnayu, mjestu iz kojeg dolazi najskuplji Krugov šampanjac Clos d’Ambonnay Blanc de Noirs, čija se prosječna cijena kreće oko 2000 eura. Preostalih 0,7 hektara nalazi se u Bouzyu.

Marguet ima niz ekološkoh cerifikata, uključujući i Demeter, vjerojatno najautoritativniji kriterij za biodinamičku proizvodnju u Europi. Marguet vinograde obrađuje konjima, loze su stare četrdesetak godina, vino fermentira u starim drvenim bačvama, relativno dugo odležava na kvascima, a sumpor se koristi u minimalnim količinama. Marguet već neko vrijeme uživa kultni status među obožavateljima prirodnih vina, kao i growers šampanjaca.

Shaman Grand Cru spada među najpoželjnije Marguetove šampanjce (premda je daleko od najskupljih). Shaman je omiljena sastavnica vinskih karti Michelinovih francuskih, skandinavskih i talijanskih restorana. Teško je reći gdje smo ga sve vidjeli, a lani ga je rovinjski Agli Amici točio na čaše kao svoj prvi, radni aperitivni šampanjac. Moramo priznati da nismo bili impresionirani. Mora da smo naletjeli na pogrešnu bocu, ili se Shaman naprosto nije slagao s malim predjelima velikog chefa Emanuelea Scarella.

Ovog smo kolovoza Shaman probali kod kuće, uz dosta distinktivne snackove poput crnih rižinih krekera i prženog hrskavog norija s čilijem. Shaman je odjednom procvao.

Shaman, budimo realni, nije posve jednostavno vino. Shaman je šampanjac za one koji znaju. Shaman je prepun jakih vinskih okusa, i neobično kompleksnih aroma, u rasponu do svježeg i ušećerenog dumbira, preko tostiranih lješnjaka i brioša, do citrusa, čiste krede, i maceriranog crvenog i crnog voća.

No, najvažnija Shamanova značajka svakako je struktura. Shaman posjeduje iznimno visoku kiselinu i duboku moćnu teksturu, koja dolazi od vrlo zrelog crnog pinota: Shaman se sastoji, zavisno od izdanja, od 70 do 90 posto pinot noira s grand cru položaja. Ostatak je chardonnay. Shaman je kultni šampanjac s vrlo malom godišnjom proizvodnjom. Stoga je veoma važno da se uredno prodaje u Hrvatskoj. Shaman distribuira zadarski Atrox.

Gastropreporuka kamenice, dagnje, vongole, kozice, ježinci, trilje, sushi, sashimi, curry, sva moguća jela iz woka ne računajući govedinu, pad thai, vindaloo, carpaccio od bijele ribe, ceviche 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.