Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Novi Stagnum Rose prepun je crvenih voćnih aroma i okusa, s puno svježine i optimalnom gustoćom koja ga čini gastronomskim vinom

Stagnum Rose iz 2022. godine razlikuje se od svojih prethodnika. Stagnum R, kako se zapravo zove ružičasto vino velikog Frane Miloša, može se pohvaliti dugom i burnom prošlošću.

Prije više od deset godina Zavod za vinarstvo pokušao je zabraniti da se Stagnum R pojavi u trgovinama i restoranima, uz obrazloženje da ne odgovara poželjnim značajkama žanra, premda su podaci iz kemijske analize vina bili besprijekorni. Stagnum R zamalo je postao prvo zabranjeno vino u Hrvatskoj. U odluci o zabranjivanju Stagnuma R sudjelovao je isti onaj jadni profesor sa zagrebačkog Agronomskog fakulteta koji sada naivnim dalmatinskim vinarima prodaje elaborate za proizvodnju pjenušca, iako je nesporno da se u južnoj Hrvatskoj ne može proizvoditi prirodni pjenušac: priroda to ne dopušta.

Frano Miloš s Pelješca, čovjek koji se počeo baviti proizvodnjom prirodnih vina prije no što je taj koncept uopće došao u Hrvatsku, uspio je srušiti nakaradni pokušaj zabrane, pa je od tada Stagnum R ušao na liste mnogih hrvatskih restorana, osobito onih koji zapošljavaju sommeliere i koji ne dopuštaju da im distributeri sastavljaju vinske karte: budimo realni, ako se želite ozbiljno baviti ugostiteljstvom morate biti sposobni sami napisati vinsku kartu. Novi Stagnum R, iz berbe 2022. koji je nedavno izašao na tržište, najkomercijalniji je od svih ružičastih Stagnuma koje smo dosad probali, što je u ovom slučaju kompliment.

Novi Stagnum R zadržao je onu karakterističnu voćno herbalnu definiciju na nosu, ali je pojačao okuse slatkog crvenog voća na nepcu. Novi Stagnum R prepun je trešanja, jagoda, brusnica i malina. Svježina je uzorna i čini Stagnum R jednim od sasvim rijetkih hrvatskih rosea koji mogu trajati dulje od jedne sezone. Tijelo je veliko i bogato: 13,5 posto alkohola učinilo je svoje u dobrom smislu te riječi.

Stagnum R iz 2022. može funkcionirati kao aperitiv, kao kasnonoćno piće u klubovima uz more ali i kao perfektno gastronomsko vino, što je najvažnije od svega. Vinarija Frane Miloša prije mnogo je godina bila stanoviti intelektualni punk; kao Joe Strummer ili David Byrne na Pelješcu. Danas je, srećom, postala mainstream, ali najspektakularniji vinski mainstream u Hrvatskoj.

Gastropreporuka Za ljetnih vrućina Stagnum R treba piti uz odležane steakove, bifteke, plavu tunu, skuše, bolji pečeni losos, sushi s tunom, jeguljom i gofom. Po nižim temperaturama Stagnum R odličan je za pizzu, roštilj i srednje tvrde sireve poput paških i livanjskih.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.